EKSTREMNI UVJETI

‘Radim ovaj posao 14 godina, ali tu riječ nikad nisam upotrijebila. Nažalost, danas moram...‘

Potpuno neuobičajen vremenski ekstrem u državi u kojoj je prognoza gotovo uvijek ista: Sunčano i toplo!
 YouTube/Screenshot

Biti meteorolog u južnoj Kaliforniji može se činiti lakim jer je, uglavnom, svaki dan sunčan i topao. Ovotjedna zimska oluja predstavljala je meteorolozima svojevrstan izazov jer ranije nisu morali najavljivati snijeg i mećavu. Istočno od Los Angelesa postoji upozorenje za mećavu što je za te krajeve nečuveno, prenosi Daily Mail.

- Moram biti potpuno iskrena s vama, zapravo nikad nisam vidjela upozorenje za mećavu, rekla je meteorologinja Evelyn Taft s postaje KCAL.

Taft vremensku prognozu u Kaliforniji pokriva gotovo 14 godina. Naglasila je da je ovo bizaran vremenski događaj za južnu Kaliforniju, lokalno poznatu kao SoCal. U planinama bi moglo pasti čak metar i pol snijega s udarima vjetra do 121 km/h. U nižem podnožju, poput Santa Clarite, bit će manjih snježnih nanosa.

- Nisam mislila da će moje preseljenje u LA uključivati oluju... sa snijegom. Nisam ni rukavice sa sobom ponijela, napisala je voditeljica Sheba Turk, koja je podijelila snimku iz Lebeca dok po njoj padaju velike pahulje snijega.

Meteorolog Paul Deanno upozorio je svoje pratitelje na Twitteru da bi snijeg trebao početi padati u srijedu kasno navečer. Dodao je da se ne radi o tipfeleru. - Prvo upozorenje o mećavi u mojoj karijeri, tweetao je Autumn Robinson iz Spectrum News 1.

Snijeg je možda rijedak slučaj u južnoj Kaliforniji, ali ekstremni vremenski uvjeti nisu im strani. Požari se redovito šire područjem, a višegodišnja suša u siječnju je prekinuta obilnim kišama i poplavama. Meteorolozi u SoCalu kažu da će ekstremni vremenski uvjeti vjerojatno postati ozbiljniji s klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51