RASPIRUJU VATRU

Radikalna talijanska desnica opet provocira muslimane: ‘Priznat ćemo Jeruzalem kao glavni grad Izraela!‘

Salvinijeva stranka dio je desničarske koalicije za koju se vjeruje da će osvojiti većinu na predstojećim izborima u Italiji

Matteo Salvini i Giorgia Meloni, predsjednica stranke Fratelli d‘Italia 

 Manuel Dorati/Controluce Via Afp

Vođa desničarske talijanske stranke Sjeverna liga, Matteo Salvini, obećao je da će priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjestiti talijansko veleposlanstvo iz Tel Aviva, pobijedi li na predstojećim izborima.

Kako javlja ugledni Politico, Salvini je izraelskom listu Hayom rekao da će priznati Jeruzalem kao glavni grad, dodavši kako je "potpuno predan stanovnicima Izraela" te namjerava održati svoju riječ.

Riječ je o složenom problemu jer i Izrael i Palestina smatraju Jeruzalem svojom metropolom. Većina svjetskih zemalja dosad se odbila izjasniti o tom pitanju, ističući da se radi o pitanju koje zahtijeva šire pregovore. Zbog toga je većina veleposlanstava smješteno u Tel Avivu. No, bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. odlučio je premjestiti veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem, što je izazvalo žestoke kritike i tvrdnje da time samo potpiruje sukobe između Izraela i Palestine. Došlo je i do masovnih prosvjeda u kojima je život izgubilo najmanje 58 Palestinaca.

Salvini je u razgovoru iskoristio priliku da osudi antisemtizam ljevice. Talijanski Demokrati posramljeni su nakon što je više njihovih kandidata dovelo u pitanje pravo Izraela na postojanje. Salvini je te izjave okarakterizirao kao "sramotne uvrede prema Izraelu i njihovom pravu da se brane i postoje".

Liga trenutno ima rejting od oko 14 posto, no članica je desne koalicije za koju se pretpostavlja da će osvojiti većinu u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:27