PITANJE PRIORITETA

RADIJE ĆEMO ŠKOLOVATI DJECU NEGO UBIJATI BIKOVE Španjolski gradić subvencije iskoristio plemenito

 AFP PHOTO / GAIZKA IROZ

U malom španjolskom gradu Villafranca de los Caballero, bikovi su završili u 'magarećim klupama'. Naravno, ne doslovno.

Naime, više od desetljeća ovaj je mali gradić, 100-njak kilometara južno od Madrida, svoje lokalno slavlje obilježavao borbama bikova. No, tradicija bi mogla prestati ove godine nakon što je gradsko vijeće donijelo odluku da će sve subvencije za borbe bikova preusmjeriti u knjige i školski pribor za sve gradske učenike i studente.

- Riječ je o pitanju prioriteta. U gradu vlada velika nezaposlenost i brojne obitelji jednostavno nemaju dovoljno novca za kupnju stvari potrebnih za školovanje njihove djece - kazao je novo izabrani gradonačelnik, Julian Bolanos, inače pripadnik socijalističke stranke.

Gradsko će vijeće o ovom prijedlogu raspravljati i glasati u četvrtak. Bolanos očekuje prihvaćanje pošto socijalisti drže većinu.

Iako on sam ne voli borbe bikova, opisujući ih kao 'okrutni spektakl', naglašava kako njegova odluka nije temeljena na osobnom mišljenju.

- Nismo protiv borbe bikova. No, riječ je o novcu kojeg možemo iskoristiti na drugi način - objašnjava Bolanos.

Dodaje kako je grad od 5200 stanovnika trošio i do 18 tisuća eura (oko 137 tisuća kuna) na borbe bikova.

Naglašava kako sumnja da će se borbe moći održati bez podrške grada, no ukoliko postoji zainteresirana strana koja želi pokriti troškove - slobodno.

Njegova je odluka do sada izazvala samo pozitivne reakcije.

- Čak i ljudi koji vole borbe bikova me nazivaju i govore mi kako se slažu sa mnom. Pričaju kako mogu otići u druge gradove gledati borbe, no da siromašne obitelji nemaju mogućnost izbora oko školovanja djece - ističe Bolanos.

Nakon pobjede socijalista i ljevice na lokalnim izborima diljem zemlje, Villafranca de los Caballeros je samo jedan od gradova u Španjolskoj koji je povukao pitanje financiranja borbi bikova iz gradskog proračuna.

Primjer je i gradonačelnica Madrida, Manuela Carmena, koja je obećala da 'niti jedan euro javnog novca' neće otići u borbe bikova.

Aktivisti za zaštitu životinja podržali su odluku vlasti na svim razinama, no ističu kako mnogo više mora napraviti. U Španjolskoj se godišnje održi preko 16 tisuća lokalnih slavlja u kojima su borbe bikova sastavni element.

S druge strane, Luis Santamaría, političar i član konzervativne stranke u Valenciji, obećao je pokrenuti pravne procese protiv lokalnih vijeća.

- Morate znati da su slavlja s borbama bikova sastavni dio našeg identiteta i kulturne baštine - zaključio je Santamaría.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:24