RIBAR ISPAO JUNAK

Putnički avion srušio se u jezero, uslijedila dramatična akcija spašavanja: ‘Kad sam vidio što se događa...‘

U padu zrakoplova u Tanzaniji od ukupno 43 osobe u zrakoplovu 24 su preživjele, a kao uzrok spominju se loše vremenske prilike
 Sitide Protase/Afp/Profimedia

Tanzanijski ribar Majaliwa Jackson jedan je od prvih koji je priskočio u pomoć zarobljenima u nedjelju nakon što je 19 osoba izgubilo život kada se putnički zrakoplov srušio u Viktorijino jezero uslijed slijetanja u grad Bukoba na obali jezera u Tanzaniji. Kao uzrok tragedije spominju se loši vremenski uvjeti, a do nesreće je došlo oko 8.50 sati po lokalnom vremenu.

Jackson je pokušao spasiti pilote zarobljene u pilotskoj kabini, a umalo je i sam izgubio život čineći dobro djelo. Zbog svoje spasilačke misije proglašen je herojem te je nagrađen s milijun tanzanijskih šilinga (oko 3250 kuna), a za trud mu je ponuđeno mjesto u vatrogasnoj i spasilačkoj postrojbi, prenio je BBC.

image
Sitide Protase/Afp/Profimedia

Za BBC je iz bolničkog kreveta izjavio da ga je uhvatila panika kad je vidio da putnički zrakoplov prilazi iz krivog smjera, prije pada u jezero. Dojurio je na mjesto događaja s trojicom prijatelja ribara i otvorio stražnja vrata zrakoplova tako što ih je razbio veslom. Tako je spasio putnike koji su sjedili u stražnjem dijelu zrakoplova.

image
Sitide Protase/Afp/Profimedia

Zatim se posvetio prednjem dijelu i zaronio. On i jedan od pilota uspostavili su komunikaciju tako što su si davali znakove kroz prozor pilotske kabine.

- Uputio me da razbijem staklo na prozoru. Izronio sam iz vode i pitao osiguranje, koje je stiglo u međuvremenu, imaju li neki alat kojim mogu razbiti staklo. Dali su mi sjekiru, ali me zaustavio čovjek s megafonom koji je rekao da su u komunikaciji s pilotima i da nema curenja vode u pilotsku kabinu, rekao je Jackson.

Nakon što je zaustavljen, zaronio je natrag i mahnuo pilotu u znak pozdrava.

- Pokazivao mi je vrata u pilotskoj kabini za hitne slučajeve. Otplivao sam natrag, uzeo konopac, zavezao ga za vrata i vukli smo ga brodicama. Konop je puknuo i udario me u lice zbog čega sam ostao bez svijesti. Iduće čega se sjećam je da sam ovdje u bolnici, ispričao je Jackson.

image
Sitide Protase/Afp/Profimedia

Oba pilota su na kraju preminula u ovoj nesreći zrakoplova u vlasništvu Precision Aira, najveće privatne tanzanijske zrakoplovne tvrtke. Od ukupno 43 osobe u avionu 24 su preživjele. Ožalošćeni su odali počast žrtvama na pogrebu održanom na lokalnom nogometnom stadionu u Bukobi. Među njima se našao i premijer Tanzanije Kassim Majaliwa koji je rekao da će provesti opsežnu istragu da bi se utvrdio uzrok nesreće.

Zrakoplov je napustio ekonomsku prijestolnicu zemlje, grad Dar es Salaam, u nedjelju i sletio u Mwanzi prije nego što se srušio na putu do zračne luke Bukuba. Zračna luka do daljnjeg je zatvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:10