POBUNA?

Putinu je još ostalo osam dana za toliko željenu ‘malu pobjedu‘, ali događa mu se ono na što nije računao...

U pismu Putinu, koje je potpisalo preko sto ljudi, stoji da se radi o "namjernom istrebljenju" ruske vojske te kako zapovjednici šalju vojnike u proboj bez ikakve pripreme

Pogreb u Rusiji

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia/Pavel Lisitsyn/sputnik/profimedia

Nakon dužeg zatišja, jer Putinov režim uspio je primiriti antiratno nezadovoljstvo kod svojih građana, sada se opet pojavljuje određeni otpor.

U nekim sredinama pobunile su se majke i supruge mobiliziranih vojnika, koje traže njihov povratak kući, a nedavno su, piše portal "Važne priče" (Važne istorii), od ruskog ministarstva pravosuđa proglašen nepoželjnom organizacijom, objavile dijelove pisma rodbine mobiliziranih vojnika postrojbe broj 95411, koja ratuje na fronti kod gradića Avdiivke.

U pismu Putinu, koje je potpisalo preko sto ljudi, stoji da se radi o "namjernom istrebljenju" ruske vojske te kako zapovjednici šalju vojnike u proboj bez ikakve pripreme, ali i racionalnog razloga, te da ginu poput muha. Rodbina vojnika navodi da se sve to radi kako bi se Avdiivka zauzela do Putinova obraćanja javnosti 14. prosinca, odnosno do tzv. Otvorene linije s Putinom, kada će on odgovarati na pitanja građana.

Kako pišu "Važne priče", u pismu se navodi da mobilizirani vojnici više od deset mjeseci žive u rovovima u blizini Avdiivke te kako su pod stalnom vatrom. Rođaci vojnika također tvrde da je u studenome, nakon što je ruska vojska pokrenula ofenzivu na Avdiivku, zapovjedništvo naredilo da se čak i oni vojnici koji su bili lakše ranjeni pošalju na prvu liniju.

- Treba im nekakav rezultat. Nekakva pobjeda. Svi govore da treba zauzeti Avdiivku, pa onda kreću pregovori", citira "Važne priče" suprugu jednog od mobiliziranih ruskih vojnika.

Portal navodi da je prosječna starost vojnika u ruskim jurišnim brigadama kod Avdiivke oko 40 godina, a većina njih nije bila na dopustu od početka mobilizacije, koja se dogodila u jesen 2022. godine.

Vladimir Putin želi svoju predizbornu kampanju početi nekim, makar malim, vojnim uspjehom, ali i potpuno eutanazirati svaki pokušaj bilo kakvog antiratnog prosvjeda, a pogotovo ovakvog, kada se buni rodbina mobiliziranih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:46