NOVA REALNOST

Putinovo pucanje u vlastitu nogu: Još jedna zemlja nakon više desetljeća napušta vojnu neutralnost?!

‘Svjedočili smo bezočnom i brutalnom ruskom nepoštivanju međunarodnog prava i europske sigurnosne arhitekture‘

Irska vojska

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Irska bi mogla prekinuti s dugom tradicijom vojno neutralne zemlje. Vijest je odjeknula u trenutku službenog ulaska Finske u NATO, a mogla bi to biti još jedna velika posljedica rata u Ukrajini.

Vlada u Dublinu objavila je da će se uskoro o tome raspravljati na novom forumu. Plan je potvrdio Micheál Martin, ministar vanjskih poslova i obrane Irske, navodeći da će se rasprava održati ovo ljeto, na Savjetodavnom forumu o međunarodnoj sigurnosnoj politici. Riječ je o kraju lipnja.

Cilj? Izgraditi dublje razumijevanje prijetnji s kojima se suočava Irska i poveznicama između vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Forum će biti otvoren za članove javnosti, a prema riječima organizatora, služi kako bi se vlada konzultirala s javnošću. Ishod rasprave nije prejudiciran, ističe irski vrh.

Tijekom Drugog svjetskog rata tadašnji premijer Eamon DeValera irsku neutralnost objašnjavao je time da se zemlja neće dati napraviti pijunom u igrama velikih sila. Neutralnost zemlje popularna je među građanima, a to je bila i službena politika u većem dijelu irske povijesti.

Međutim, kritičari ističu problem preniske razine potrošnje za obranu zbog koje je Irska ostavljena na milost saveznicima.

Objavljujući planove, Martin je rekao da se međunarodna sigurnosna okolina značajno promijenila tijekom protekle godine.

"Svjedočili smo bezočnom i brutalnom ruskom nepoštivanju međunarodnog prava i europske sigurnosne arhitekture što je dovelo rat na europski kontinent. To što Irska poštuje pravila i tradicionalno je vojno neutralna ne znači da ne bismo trebali odgovoriti na novu realnost", rekao je Martin.

"Treba nam ozbiljan i iskren razgovor o opcijama i njihovim posljedicama kao i istraživanje načina za suradnju i učenje od europskih i međunarodnih partnera", dodao je Martin,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49