ROSGVARDIJIN MARŠ

Putinovi specijalci, veterani sirijskog rata, krenuli prema Ukrajini: ‘Ako idu u Kijev, bit će to krvava kupka‘

Analitičari strahuju od potpune invazije nakon što su pripadnici Ruske nacionalne garde primijećeni kako se kreću prema granici

Ruske snage u Bjelorusiji/Ilustracija

 Handout/AFP

Rusija je rasporedila postrojbe pripadnika Rosgvardije, odnosno Ruske nacionalne garde, u blizini granice Ukrajine s Bjelorusijom, koje bi mogle postati okupacijske snage usmjerene na Kijev, u trenutku kada raste bojazan da Moskva namjerava pokrenuti invaziju punog razmjera na Ukrajinu.

Inače, Rosgvardija su postrojbe koje zapovijedaju nizom specijalnih postrojbi za unutarnje potrebe. Osnovana je 2016. kako bi objedinila sve specijalne postrojbe u svrhu veće učinkovitosti pred složenim sigurnosnim izazovima. Nacionalna garda je samostalna organizacija koja odgovara izravno predsjedniku Ruske Federacije.

Vojni analitičari koji pomno promatraju gomilanje ruskih trupa, bili su u prilici pregledati video zapise koji, kako se čini, prikazuju jedinice i vozila Rosgvardije kako se kreću prema granici Bjelorusije i Ukrajine, prenosi The Telegraph.

Rob Lee, analitičar s King's Collegea u Londonu, situaciju je komentirao na Twitteru. "Potencijalno značajno. Ovo bi bila prva ruska kolona Rosgvardija u Bjelorusiji koju sam vidio s Ural-VV MRAP-ovima, Avtozacima i drugim kamionima. Postrojbe Nacionalne garde Rusije iz Čečenije primijećene su u okrugu Jelsk u regiji Gomel. Na video snimci možete vidjeti da su s vozila skinute registarske pločice. Izvještaji kažu da se kolona kretala prema Naroulji", naveo je o objavi Lee.

U nedavnoj procjeni tvrtke Critical Threats, specijalizirane za analizu rizika, navodi se kako su "bjeloruski korisnici društvenih mreža 21. veljače prvi put bili u mogućnosti promatrati postrojbe Ruske nacionalne garde iz Čečenije u Jelsku u Bjelorusiji".

"Kremlj možda namjerava upotrijebiti snage Rosgvardije kao okupacijske snage u Ukrajini", dodaje se u procjeni.

Snimke snaga Rosgvardije, koje su prethodno bile raspoređene u Siriji, intenziviraju bojazan da Rusija planira ubijati i proganjati istaknute Ukrajince ako uđe u Kijev i okupira glavni grad Ukrajine. Američki dužnosnici tvrde da je Moskva sastavila "listu za odstrel", a radi se o metama poput kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, pristaša ukrajinske prozapadne vlade i novinara.

'Uznemirujuće informacije'

"Uznemirujuće informacije koje su nedavno pribavile Sjedinjene Države ukazuju da se planiraju kršenja ljudskih prava i zlostavljanja nakon daljnje invazije", izjavila je Bathsheba Nell Crocker, predstavnica SAD-a pri Europskom uredu Ujedinjenih naroda.

"Ova djela, koja su u ruskim operacijama u prošlosti uključivala i ciljana ubojstva, otmice i prisilne nestanke te neopravdana pritvaranja i mučenja, vjerojatno bi bila usmjerena na one koji se protive ruskim akcijama, uključujući ruske i bjeloruske disidente u egzilu u Ukrajini, novinare i antikorupcijske aktiviste te ranjive skupine, poput vjerskih i etničkih manjina te LGBTQI+ osoba", dodala je Crocker.

Međutim, nagađalo se i o tome ima li Rusija dovoljno snaga za potpunu invaziju na Ukrajinu i kontrolu zemlje. Rusija je nagomilala između 150.000 i 190.000 vojnika na granici s Ukrajinom, no Ukrajina je golema zemlja sa 44 milijuna stanovnika na više od 600.000 kvadratnih kilometara teritorija.

'Ukrajinski otpor će biti snažan'

Za usporedbu, američke snage oslanjale su se na tek 177.000 vojnika kako bi izvršile invaziju na Irak, koji ima približan broj stanovnika kao Ukrajina, iako je manji za oko 190.000 kvadratnih kilometara. Sovjetski Savez je također koristio samo 30.000 vojnika za invaziju na Afganistan 1979. godine.

Ukupna snaga ruske Crvene armije uvelike nadmašuje ukrajinske snage s ukupno 900.000 vojnika, u usporedbi sa 200.000 vojnika, koliko na raspolaganju ima Kijev. Bivši ukrajinski ministri kažu da će ukrajinska vojska unatoč tome pružiti žestok otpor, posebno u Kijevu.

"Složena geografija Kijeva zapravo znači da je grad nemoguće zatvoriti, izolirati. Međutim, čak i ako ruske trupe zauzmu Kijev, što bi za njih bilo vrlo teško, suočit će se sa snažnim napadom jedinica ukrajinske vojske", napisao je Andrij Zagorodniuk, bivši ministar obrane Ukrajine u nedavnom članku za The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:19