OPASNI DIVERZANTI

Putinovi ‘spavači‘ preplavili Ukrajinu: ‘Ciljaju mostove, plinovode, ljudima upadaju u domove‘

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, kaže, ima pune ruke posla u pokušajima da doskoči ruskim saboterima

Lov na ruske sabotere

 Afp, Profimedia

Izazovi u Ukrajini su brojni, a neke od njih pobrojao je i opisao ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za novinsku agenciju AP.

Jedan od najvećih s kojima se Ukrajina trenutno suočava jest problem sabotaže. Naime, ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, kaže, ima pune ruke posla u pokušajima da doskoči ruskim saboterima, odnosno diverzantima koji su preplavili zemlju kako bi ciljali mostove, plinovode i drugu važnu infrastrukturu. U Ukrajini, ističe Monastirski, djeluju deseci takvih skupina.

"Shvaćamo da je sabotaža ključni alat u ratu", rekao je i dodao kako su uspjeli uočiti ruske sabotere tako da su pratili njihove ruske mobitele.

image

Uhićenje Čečena u Kijevu

"Odmah smo reagirali pretragom lokacija na kojima su telefoni detektirani i djelovali protiv tih skupina", kaže.

U okupiranim su područjima, isto tako, ruske snage pokušale zastrašiti preostale pripadnike ukrajinske policije - dolazili su u njihove domove te im čak postavljali eksplozive pred vratima.

"Pokušavaju izvršiti pritisak na ljude na okupiranim teritorijima", kaže ministar te ističe kako su masovni prosvjedi koji su izbili u okupiranim ukrajinskim gradovima za Ruse bili iznenađenje. Oni su, tvrdi, očekivali dobrodošlicu govornika ruskog jezika.

"Suočili su se s civilima koji pričaju ruski, ali stoje iza Ukrajine. Sad shvaćaju da su napravili veliku pogrešku", kaže.đ

image

Ukrajinske snage u Kijevu

Aris Messinis/Afp/Profimedia

Ministar je također upozorio kako će i nakon završetka ruske invazije na Ukrajinu biti potrebne godine kako bi se deaktivirale neeksplodirane eksplozivne naprave. U tom će pothvatu Ukrajina trebati pomoć, naglasio je.

"Na Ukrajinu je ispaljen ogroman broj granata i mina, a veliki dio njih nije eksplodirao. One su ispod ruševina i predstavljaju stvarnu prijetnju. Trebat će godine, ne mjeseci, kako bi ih se deaktiviralo", upozorio je te dodao kako su, uz to, i ukrajinske snage minirale mostove, aerodrome i druge ključne lokacije kako bi spriječile ruske snage da ih koriste.

image

Osumnjičeni saboter u Kijevu

Aytac Unal

"Nećemo moći maknuti te mine sa svog tog teritorija, tako da sam zamolio naše međunarodne partnere i kolege iz EU i SAD-a da pripreme grupe stručnjaka koji će razminirati područja u kojima je bilo borbi te zdanja koja su bila granatirana", istaknuo je.

Njegovo je ministarstvo, pojasnio je, izgubilo opremu za razminiranje u Mariupolju, gradu koji se nalazi pod žestokom opsadom. Ostali su bez 200-tinjak komada opreme, rekao je.

image

Opsadno stanje u predgrađu Kijeva

Sergii Kharchenko

Osim sabotaže i neeksplodiranih granata, velik problem ukrajinskoj strani predstavlja i borba s požarima koji su posljedica ruskih napada. Ministar navodi kako se tamošnje interventne službe suočavaju s očajničkim nedostatkom ljudstva i opreme. Primjerice, jedan je vatrogasac ubijen u četvrtak tijekom garantiranja Harkiva kad je gasio požar na tržnici koji je izbio nakon prethodnog napada. I u tom gradu, ali i u Mariupolju, kapaciteti interventnih službi potpuno su uništeni, rekao je, a njihove službe hitno trebaju specijalizirana vozila i zaštitnu opremu.

"Nadolazeći dani pogoršat će humanitarnu katastrofu u kritičnim područjima. Moram reći da civilne žrtve za nekoliko puta nadilaze naše vojne gubitke", istaknuo je za AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:47