‘AVANTURA ŽIVOTA‘

Putinovi plaćenici očajnički traže regrute: ‘Pridruži nam se, nudimo dobru zabavu, putovanja i nova prijateljstva‘

Britansko ministarstvo obrane upozorilo je u ponedjeljak da Wagner ‘snižava standarde vojske i zapošljava čak i zatvorenike‘

Pripadnici Wagner grupe u Ukrajini

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Tajnovita ruska plaćenička skupina pod imenom Wagner, koja slovi kao privatna vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina, ima posve maštovit način novačenja vojnika za svoje redove.

Naime, vojnicima koji im se odluče pridružiti i poći u rat u Ukrajinu obećaju "dobru zabavu, putovanja, avanture i prijateljstva", kao da je riječ o studentskoj ekskurziji. Sugeriraju to i promo-materijalom, poput fotografije za novačenje koja kruži društvenim mrežama, a prikazuje pet Wagnerovih plaćenika kako poziraju u uništenom gradu Sjeverodonjecku u Donbasu, držeći u rukama glazbene instrumente - gitare, trube i saksofon – sugerirajući da su tu došli "svirati". Ispod te fotografije koja kruži aplikacijom Telegram stoji ovako: "Braćo i sestre, trebamo vašu pomoć! Dečki iz naše ekipe uskoro će ići na ekskurziju u susjednu državu pa nam je potrebna financijska potpora".

S obzirom na to da ruska vojska sve teže privlači nove vojnike u svoje redove, a trpe i velike gubitke na terenu – prema zadnjim procjenama oko 50.000 ruskih vojnika je dosad poginulo u Ukrajini – ruski se vojni zapovjednici sve više oslanjaju na plaćeničke skupine poput Wagnera koje, pak, mame nove vojnike u svoje redove lažnim obećanjima o "avanturi života".

Inače, plaćenička skupina Wagner osnovana je 2014., a ime je dobila, kako se govori, po nadimku osnivača Dmitrija Utkina, specijalca koji je sudjelovao u aneksiji Krima 2014., a inače velikog obožavatelja Hitlerovog omiljenog skladatelja Richarda Wagnera. Organizaciju, koja sada broji oko 10.000 plaćenika, trenutno vodi, kako se pretpostavlja, Jevgenij Prigožin, bivši kuhar Vladimira Putina. Iako se Wagnerovce naziva "Putinovom tajnom vojskom" i povezuje s ruskim predsjednikom, kao i s velikim brojem oligarha, Kremlj to dosad nije priznao niti uopće potvrdio postojanje takve paravojske. Plaćenici su se dosad borili diljem svijeta, u Libiji, Sudanu, Mozambiku, Maliju i Srednjoafričkoj Republici, a većina ih je sada u Ukrajini.

Britansko ministarstvo obrane upozorilo je u ponedjeljak da Wagner "snižava standarde vojske i zapošljava čak i zatvorenike".

Wagnerova nova kampanja za novačenje koristi reklamne panoe uz ceste u Rusiji i društvene mreže kako bi namamila nove borce da se pridruže. Recimo, njihov Telegram račun na društvenim mrežama, pod nazivom "Druga strana medalje," ima oko 290.000 pretplatnika i svakodnevno objavljuje fotografije i promotivne video zapise Wagnerovih vojnika kako, uz rock glazbu, nose moderne puške.

Neke fotografije prikazuju Wagnerove plaćenike kako poziraju s maljevima, što je ujedno i njihov simbol, a sugerira brutalnost. U Siriji su, primjerice, Wagnerovi plaćenici snimljeni kako čekićem ubijaju antirežimskog borca. Raskolili su mu glavu i potom je odsjekli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09