SVE VEĆI JAZ

Putinova i Xijeva ‘bromansa‘ u problemu: ‘Gledajte kako ovaj telefonski razgovor tumači Moskva - a kako Peking...‘

‘Kremlj je sve više i više nezadovoljan kontinuiranim naporima Kine da promovira svoj mirovni plan na međunarodnim forumima‘

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Grigory Sysoyev/Afp/Profimedia/Grigory Sysoyev/afp/profimedia

Institut za proučavanje rata (ISW) kaže kako se na temelju nedavnog razgovora između ruskog i kineskog ministra vanjskih poslova čini da postoje naznake kako se njihove zemlje sve više udaljavaju kad je u pitanju rat u Ukrajini, piše Newsweek.

ISW, think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavio je procjenu telefonskog razgovora koji su u ponedjeljak vodili ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i direktor Ureda Središnjeg povjerenstva za vanjske poslove Kine Wang Yi. Razgovor je održan nakon što je tijekom vikenda Kina sudjelovala na summitu u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, na kojem su međunarodni dužnosnici raspravljali o mogućim načinima za postizanje mira u Ukrajini.

ISW je napisao da su rusko i kinesko ministarstvo vanjskih poslova ‘različito prikazali razgovor između Lavrova i Wanga‘, što bi moglo sugerirati da se ‘Kina sve više razilazi s Rusijom oko predloženih rješenja za završetak rata‘.

U međuvremenu, SAD - najveća financijska i vojna potpora Kijevu - javno su pozvale Kinu da se suzdrži od podupiranja Rusije u njezinom ratu s Ukrajinom, a Wang je ponovno potvrdio da i nakon summita u Džedi njegova zemlja ostaje nepristrana u ratu. ISW je ukazao da ovaj javno izrečen stav o neutralnosti ukazuje na pukotinu između Pekinga i Kremlja.

Neposredno prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022., on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su sporazum o partnerstvu ‘bez ograničenja‘. Ponovno su potvrdili snažne veze svojih zemalja kada je Xi posjetio Moskvu u ožujku 2023., ali je Xi također nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog mjesec dana kasnije i izjavio da je Kina predana postizanju mira.

ISW smatra da će javne izjave Kine o miru vjerojatno uznemiriti Kremlj. ISW se, također, dotakao toga kako se izvještaji ministarstava vanjskih poslova o pozivu između Lavrova i Wanga razlikuju i kako bi to mogao biti znak većih problema.

Prema think tanku, rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da su se Lavrov i Wang razgovarali o ‘nizu vrućih regionalnih tema‘, uključujući rat s Ukrajinom, dok je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo da su ruska i kineska strana ‘razmijenile mišljenja o ratu‘.

ISW je dodao da ‘opis razgovora kineskog ministarstva vanjskih poslova može sugerirati da je Kremlj sve više i više nezadovoljan kontinuiranim naporima Kine da promovira svoj mirovni plan na međunarodnim forumima‘.

ISW je već ranije rekao da je Peking naizgled manje predan svojem partnerstvu s Rusijom, što je primijetio nakon sastanka Xija s Putinom ove godine.

U utorak je ISW napisao da je izgledno nezadovoljstvo Kremlja zbog kineskih javnih izjava o nepristranosti ‘u skladu s prethodnim procjenama ISW-a da Kina nije zainteresirana za ‘partnerstvo bez ograničenja‘ s Rusijom na način koji bi Kremlj želio‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56