NOVA PRIJETNJA

Putinov ratnohuškački jastreb poslao uznemirujuću poruku: ‘Pripojit ćemo i njih, oni žele Rusiju‘

Dmitrij Medvedev napomenuo je kako je ideja pripajanja Rusiji ‘vrlo popularna u Abhaziji i Južnoj Osetiji‘

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

 Dmitry Astakhov/Tass/Profimedia/Dmitry Astakhov/tass/profimedia

Jedan od najljućih Putinovih ratnohuškačkih jastrebova i njegov zamjenik na čelu ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev u svojem komentaru u časopisu Argumenti i fakti, povodom godišnjice rusko-gruzijskog rata 2008. godine, kaže da "dopušta mogućnost" pripajanja dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina - Abhazije i Južne Osetije - Rusiji, "ako se za to stvore razlozi i uvjeti".

Podsjetimo, te su se dvije pokrajine odvojile 90-ih u ratovima koji su potresali Gruziju, a Rusi su podržali njihove secesionističke težnje, da bi ih nakon tog rata s Gruzijom i priznali kao neovisne države. Također, podsjetimo da su Abhaziju i Južnu Osetiju osim Rusije priznale Venezuela, Nikaragva, Sirija i Nauru.

Dmitrij Medvedev napomenuo je kako je ideja pripajanja Rusiji "vrlo popularna u Abhaziji i Južnoj Osetiji" te da "vrlo vjerojatno može biti realizirana".

Rusija je posljednjih godina gotovo svim stanovnicima tih paradržavnih tvorevina podijelila ruska državljanstva, tamošnji birači sudjeluju na ruskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, a u Južnoj Osetiji već se godinama najavljuje referendum o pripajanju, ali ga je Moskva već nekoliko puta otkazivala (zadnji se trebao održati ove jeseni).

U ovim odmetnutim gruzijskim područjima nalaze se ruske baze, nakon početka invazije na Ukrajinu i na tim je područjima provedena mobilizacija, a Wagner i dalje provodi "regrutaciju" plaćenika.

Medvedev se osvrnuo i na sadašnje stanje u Gruziji, napomenuvši kako "većina Gruzijaca želi s Rusijom" jer im je to "komfornije" - "Rusija je tu, susjed, a SAD je preko oceana". Nadalje, Medvedev je napisao kako će ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog "snaći ista sudbina kao i bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija", koji se trenutačno nalazi u zatvoru u Tbilisiju i na kojeg svaljuje odgovornost za kratkotrajni rusko-gruzijski rat od prije 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:01