UDAR SVIM SNAGAMA

Putinov propagandist ponovno napada: ‘Više nemamo drugu opciju. Moramo ih izbrisati s lica Zemlje‘

Komentirao je izvješća u kojima se navodi da su ukrajinske rakete oštetile Krimski most

Vladimir Solovjev

 Twitter/francis_scarr

Vladimir Solovjev, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i poznati prokremaljski propagandist, komentirao je izvješća u kojima se navodi da su ukrajinske rakete oštetile Krimski most i zaključio da bi Rusija trebala dokrajčiti svoje neprijatelje taktičkim nuklearnim oružjem, piše Newsweek.

Ruska vojska Krim je zauzela još 2014. godine, a udari na regiju eskalirali su posljednjih nekoliko mjeseci. U četvrtak su ruski dužnosnici objavili da su ukrajinske snage oštetile most Chonhar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom okupacijom s pripojenim Krimom.

Ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za napad, ali je glasnogovornica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk na nacionalnoj televiziji komentirala ciljeve ometanja ruske logistike.

Napad na most rezultirao je vraćanjem Solovjeva na poznatu mu temu. Tijekom rata koji je započeo u veljači 2022. godine, više je puta pozivao Rusiju da iskoristi taktičke nuklearne bombe iz svoj arsenala. Napad na Krimu i oštećenje mosta koje se dogodilo na Krimu naveo je kao jedan od primjera zašto bi trebali iskoristiti takvo oružje.

Novinar BBC-ja Francis Scarr na Twitteru je podijelio prevedenu snimku Solovjevih komentara.

- Više nemamo drugu opciju. Moramo ih izbrisati s lica Zemlje. Njihove centre za odlučivanje, ne ukrajinski narod. Nikome u njihovom vodstvu ne bi trebalo dopustiti da se osjeća ugodno, rekao je propagandist.

Dodao je da ne vidi logično objašnjenje zašto ruske snage ne bi odgovorile snažnijim oružjem s obzirom na to da Ukrajinci uništavaju njihove mostove.

- Ne razumijem zašto ne koristimo cijeli arsenal i sve čime raspolažemo. Zašto si smišljamo ograničenja? Ako nam taktičko nuklearno oružje daje prednost, možda je vrijeme da ga iskoristimo?, zapitao se Solovjev.

Američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) tvrdi da Solovjev širi dezinformacije iz Kremlja, a na svoj internetskoj stranici dodali su Solovjeva na popis osoba koje šire rusku propagandu uz opis da je upravo on ""možda najenergičniji propagandist Kremlja".

Posljednjih mjeseci izjavljivao je da bi Rusija trebala pokrenuti nuklearni napad na svaku zemlju koja bi pokušala pritvoriti Putina zbog naloga za uhićenje koje je u ožujku izdao Međunarodni kazneni sud. Također je više puta zagovarao ideju da se neki od nuklearnih kapaciteta iskoriste protiv zapadnih zemlja koje podupiru Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:53