OVO JE LUDO

‘Putinov kuhar‘ prvi put snimljen kako regrutira u ruskom zatvoru: ‘Čuli ste za wagnerovce, ovakva su pravila‘

Njegov odnos s vojnim blogerima mogao bi pomoći da Kremlj zadrži njihovu podršku pri ratnim naporima

Jevgenij Prigožin

 Profimedia/Twitter

Financijer zloglasne Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, znan kao "Putinov kuhar", postavljen je kao novo lice ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, izvijestio je Institut za ratne studije, američki think-tank koji prati sukobe u svijetu.

U najnovijoj analizi u kojoj je objavio i kartu sukoba u Ukrajini, Institut za ratne studije navodi kako je Prigožin 14. rujna održao govor o novačenju, objavivši da ruski zatvorenici sudjeluju u ratu od 1. srpnja kada su odigrali ključnu ulogu u zauzimanju termoelektrane Vulehirska.

Snimka novačenja koju provodi Prigožin pojavila se na nekoliko Telegram kanala, a snimci se vidi Putinov propagandist kako se u ruskom zatvoru obraća zatvorenicima. Predstavlja im se kao predstavnik privatne vojske riječima ‘sigurno ste čuli za Grupu Wagner‘, te im nudi da se prijave za sudjelovanje u ratu u Ukrajini. Ako prežive šest mjeseci, bit će pušteni na slobodu.

"Rat je težak. Ništa slično afganistanskom ili čečenskom", govori im Prigožin pa napominje da je ‘prvi grijeh‘ dezertiranje.

"Nema odustajanja, povlačenja ni predaje. Drugi grijeh su alkohol i droga. I treći grijeh je pljačkanje, uključujući i seksualne kontakte s lokalnim ženama. Florom, faunom, muškarcima, bilo kime."

Potom navodi da primaju u vojsku zatvorenike stare najmanje 22 godine, a ako su mlađi, trebaju imati pisani pristanak od bliskih rođaka da se ne protive tome.

"Maksimalan broj godina je 50, ali ako ste jaki - dobra fizička sprema je najvažnija. To ćemo prvo provjeriti pa odlučiti", navodi Prigožin pa opisuje situaciju u kojoj je 40 regrutiranih zatvorenika, recidivista iz Sankt Petersburga, napalo "protivnike".

Prigožinovo obraćanje zatvorenicima na je Twitteru je objavio i novinar The Wall Street Journala Jaroslav Trofimov.

"Po prvi put pojavila se snimka Prigožinovog regrutiranja za Wagner u ruskom zatvoru. Potpuno ludo. ‘Nitko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubit ćemo vas sami‘", napisao je Trofimov prevodeći Prigožinove riječi.

Vojni blogeri ga favoriziraju

Ruski vojni blogeri primijetili su da Prigožin uvodi "staljinističku" metodu koja omogućuje Kremlju da izbjegne naređivanje opće mobilizacije koja bi mogla dodatno potpiriti socijalne napetosti u ruskom društvu. Milblogeri stalno hvale Prigožinov uspjeh u Ukrajini, a neki su čak rekli da bi on trebao zamijeniti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, kojeg stručnjaci iz Kremlja krive za ruski poraz u Harkivskoj oblasti.

Ruski vojni dopisnik i bloger Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarski) tvrdi da je razgovarao s Prigožinom o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici nakon povlačenja ruskih snaga u tom području.

Sastanak Prigožin-Fomin, ako se dogodio, mogao bi značiti da Kremlj pokušava odgovoriti na višemjesečne pritužbe vojnih blogera da rusko Ministarstvo obrane nije čulo njihove kritike koje naglašavaju neučinkovitost ruskog višeg zapovjedništva.

Inače, Prigožin je Putinov čovjek od povjerenja, a njegov odnos s vojnim blogerima mogao bi pomoći Kremlju da zadrži njihovu podršku pri ratnim naporima.

ISW je prethodno procijenio da je Kremlj promijenio svoj informacijski pristup kako bi odgovorio na zahtjeve ruskih vojnih blogera i nacionalista, sugerirajući da Putin nastoji ponovno pridobiti kritičnu blogersku zajednicu otuđenu ruskim neuspjesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:17