PREMIJER FIKUS

Putinov čovjek koji je potpisao famozni dekret u kojem se spominje Hrvatska: Za invaziju nije imao pojma!

Mihail Mišustin ne uživa blizak odnos s Putinom, no nema ni napetosti ni neprijateljstva, iako se stalno očekuje njegova smjena

Mihail Mišustin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via AFP

Mihail Mišustin još uvijek je ruski premijer, već više od dvije i pol godine, unatoč stalnim glasinama o njegovoj skoroj ostavci. Tijekom svoje karijere Mišustin je u javnosti njegovao imidž učinkovitog menadžera, a 24. veljače, dan kad je krenula invazija, uhvatio ga je na ‘krivoj nozi‘. Prema izvorima Meduze, neovisnog ruskog portala koji djeluje iz inozemstva, ruski predsjednik Vladimir Putin je zapostavio svog premijera te mu nije rekao da planira rat protiv Ukrajine.

Inače, upravo je Mišustin potpisao dekret kojim se Hrvatsku, Grčku, Dansku, Sloveniju i Slovačku stavlja na popis Rusiji neprijateljskih stranih država, kako je izvijestila agencija Interfax.

Specijalni dopisnik Meduze, Andrej Percev, objasnio je kako je proteklih pet mjeseci rata utjecalo na promjenu uloge Mihaila Mišustina i njegovu sliku u javnosti.

Mišustin je imao i ima vrlo malo za reći o invaziji Kremlja na Ukrajinu. "On ne govori o ‘specijalnoj (vojnoj) operaciji‘, čak ni iza zatvorenih vrata", rekao je za Meduzu izvor upoznat sa situacijom ruskog premijera. "‘Vanjski izazovi‘, tako on to sada zove. On nema nikakvu ulogu u ratnim planovima i mislim da je to posve namjerno". Izvor blizak Putinovoj administraciji opisao je Mišustina kao "vođu frakcije" među ruskim dužnosnicima koji radije ili ne govore ništa o ratu ili govore zagonetno - spominjući "nove izazove" ili "trenutačnu političku klimu", primjerice.

Prema tvrdnjama dva izvora, Mišustin je "bio izgubljen" na početku napada punog opsega. Tijekom sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost samo nekoliko dana ranije, 21. veljače, premijer je bio jedan od tek trojice visokih dužnosnika koji su govorili u korist nastavka sigurnosnih pregovora sa Zapadom.

Nije znao za plan sveobuhvatnog napada na Ukrajinu

Zanimljivo je da Putin nije negativno reagirao na Mišustinov stav, iako je javno ponizio Sergeja Nariškina, svog šefa vanjske obavještajne službe, zbog izražavanja sličnog mišljenja tijekom istog sastanka. Dva izvora bliska Putinovoj administraciji izjavila su za Meduzu da u vrijeme sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Mišustin nije bio upoznat s planovima ruskog predsjednika da pokrene rat širokih razmjera. To je potvrdio izvor blizak kabinetu ministara.

Prema tim izvorima, Kremlj je obavijestio premijera i njegov kabinet da će "ograničeni kontingent ruskih trupa" ući u istočnu Ukrajinu "radi održavanja reda na teritoriju" ‘narodnih republika‘, Donjecke i Luganske. U tom trenutku nije bilo govora o sveobuhvatnom ratu. Mišustin je doznao za prave planove ruskog predsjednika 23. veljače, uoči same invazije.

Kao rezultat toga, kabinet premijera se nije mogao adekvatno pripremiti za stroge sankcije nametnute Rusiji, uvedene neposredno nakon invazije. Prema izvorima bliskim Putinovoj administraciji, vlada je očekivala samo sankcije usmjerene na određene visoke dužnosnike i tvrtke, uglavnom u obrambenom sektoru. "Prije operacije nitko nije vjerovao da bi sve moglo ići ovako. Inače bi napravili barem neke zalihe - rezervne dijelove za rudarsku opremu, ratne strojeve i zrakoplove. No, to se nije dogodilo", kaže izvor blizak Vladi.

image

Mihail Mišustin

Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via AFP

Umjesto toga, Mišustinovoj vladi je ostalo samo da pokuša zaštititi rusko gospodarstvo od sankcija, a da pritom ne izazove Putinov gnjev. "On (Putin) ne želi slušati o poteškoćama. On vjeruje da zemlja može dugo živjeti odvojeno od ostatka svijeta, koji će se prije ili kasnije nakloniti (Rusiji)", kazao je izvor blizak administraciji ruskog predsjednika. Meduzini izvori naglašavaju da je Mišustin vrlo brzo odlučio kako "želi nastaviti raditi", ali i da se istovremeni javno distancira od ‘specijalne vojne operacije‘, kako invaziju na Ukrajini službeno zovu u Moskvi.

Izvan kruga kremaljskih moćnika iz ‘ekonomskog politbiroa‘

Izvor blizak Kremlju naglašava da Putin sada ima svoj ‘ekonomski politbiro‘, koji je odgovoran za ratno gospodarstvo zemlje. Izvori kažu da se u ovoj posebnoj ‘ratnoj sobi‘ nalaze čelnica središnje banke Elvira Nabiulina, ministar financija Anton Siluanov, pomoćnik ruskog predsjednika Maksim Oreškin, izvršni direktor VTB banke Andrej Kostin te izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin. Mišustin, ističu Meduzini izvori, nije dio tog kruga.

Nitko od članova ‘politbiroa‘, ističe Meduza, nije odgovorio na njihove upite prije objave ovog članka, kao ni sam Mihail Mišustin.

Izvor blizak vrhu vlade kaže da je ruski premijer sada usredotočen na "prilično uzak" program. Međutim, također navodi da je Mišustin postao "otvoreniji prema industriji". "On (Mišustin) pomaže, uključuje se u rješavanje problema. Ako to zatraže, on pomaže u restrukturiranju kredita", rekao je. Prema istom izvoru, premijer također ima priliku razgovarati s predsjednikom o tome "kome bi trebalo pružiti potporu (i) kakvu" tijekom njihovih redovitih telefonskih razgovora o "taktičkim pitanjima". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Meduzi da Putin i Mišustin "svakodnevno komuniciraju". "I svakodnevno razgovaraju o mjerama za potporu gospodarstvu. To je proces koji je u stalnom tijeku", dodao je.

Izvor također kaže da je Putin "djelomično zaboravio" na ruske regionalne guvernere, a sa šefovima regija je aktivno počeo surađivati Mišustin. "(Dužnosnici i poslovni ljudi) počeli su ga doista poštovati", uvjerava.

Izvori bliski Mišustinu i Putinovoj administraciji rekli su za Meduzu da je premijer - za razliku od vremena kad je preuzeo dužnost - od 24. veljače izbjegavao publicitet jer ne želi da ga se povezuje s ratom i sve lošijom gospodarskom situacijom. Mišustin sada "izbjegava intervjue" i konferencije za novinare, unatoč svojoj sklonosti PR-u. Prema izvorima, kada je Kremlj nakon početka invazije Mišustinu ponudio "pomoć s PR-om", on je navodno odgovorio: "Trenutačno mi ne treba široko eksponiranje".

‘S Putinom nije blizak, ali nema ni napetosti ni neprijateljstva‘

Dva izvora bliska Kremlju izjavila su za Meduzu da je Mišustin također "uspostavio kontakte" s još jednim ključnim dužnosnikom koji se distancirao od rata, gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjaninom. "Znaju se čak i opustiti zajedno. Vise u kafiću, primjerice", kaže jedan izvor. Na upite o ovim informacijama, Meduzi nije odgovorila niti služba za odnose gradonačelnika Sobjanina.

Mišustin, kako se navodi, ne uživa blizak ili povjerljiv odnos s Vladimirom Putinom, no među njima nema "napetosti ni neprijateljstva", ističu Meduzini izvori. Prema tim izvorima, premijeru je jasno za što može lobirati u razgovorima s Putinom, a od čega je bolje distancirati se. Kao primjer, dva izvora bliska administraciji ruskog predsjednika rekla su da premijer nije bio uključen u promicanje ministra industrije i trgovine Denisa Manturova na mjesto potpredsjednika vlade.

"Na početku svoje karijere na čelu vlade, Mišustin je bio tehnički premijer, a zatim prijelazni. No, on je i dalje na funkciji", istaknuo je jedan od Meduzinih izvora. I on i izvor blizak kabinetu premijera ističu da je, unatoč stalnim glasinama o skoroj Mišustinovoj smjeni, premijer do sada uspio zadržati svoju poziciju. "Sve će biti odlučeno na jesen. Mišustin ima dobre šanse zadržati svoju dužnost ako dođe do nekakvog primirja (s Ukrajinom), do nekakvog mirovnog scenarija. Jer svi drugi su se pokazali kao ‘jastrebovi‘", zaključio je jedan Meduzin izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:59