‘DISKRETNO I KIRURŠKI‘

‘Putinov Arkan‘ poslao jezivu poruku Bidenu i prvi put priznao: ‘Da, miješali smo se u američke izbore i opet ćemo!‘

Prigožin je često govorio da optužbe protiv sebe u ovom kontekstu nosi kao značku ponosa, ali dosad nije javno priznao svoju ulogu

Joe Biden i Jevgenij Prigožin

 /Rs/mpi/Capital Pictures/Profimedia/ Social Media/Willwest News/Profimedia/

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin, koji posljednjih tjedana uživa sve više moći u Ruskoj Federaciji, prvi je put priznao petljanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine na kojima je Donald Trump pobijedio Hillary Clinton.

Prigožin, koji stoji i iza notorne privatne vojne kompanije Wagner, dugo je spominjan u kontekstu financijera farme trolova u Sankt Peterburgu odgovornu za širenje dezinformacija na internetu. Prigožin je neka vrsta Putinova Arkana, nova zvijezda u ratnoavanturističkoj političkoj orbiti krvave ruske invazije.

Osvrćući se na nagađanja da će se te iste farme trolove umiješati i u ovotjedne izbore za Kongres i Senat, Prigožin je poručio: "Dopustite mi da ovo kažem na elegantan i suptilan način i dopustite mi da budem djelomično dvoznačan: ‘Mi smo se miješali u američke izbore i nastavit ćemo to činiti‘", poručio je.

"Radit ćemo to pažljivo, diskretno i kirurški, naše će precizne operacije ukloniti i bubrege i jetru."

Sjedinjene Države već se prije optužile Prigožina i tzv. Agenciju za internetska istraživanja za miješanje u izbore 2016. godine.

Čak su i bivši zaposlenici te fiktivne kompanije govorili o timu od nekoliko stotina ljudi kojima su dodijeljene različite platforme društvenih medija, kao i različite teme; od separatističkih pobuna u Ukrajini do američkih unuitarpolitičkih frikcija. Neki od zaposlenika dobili su zadatak da pišu postove na stranim jezicima, pod lažnim identitetom, kako bi utjecali na javno mnijenje u SAD-u i Europi.

Prigožin je često govorio da optužbe protiv sebe u ovom kontekstu nosi kao značku ponosa, ali dosad nije javno priznao svoju ulogu. Inače, američki State Department ovog je ljeta objavio nagradu od 10 milijuna dolara za svakoga tko bi mogao pružiti informacije o inozemnim pokušajima uplitanja u izbore, uključujući bilo kakve detalje o ruskoj farmi trolova.

Kremlj je inače godina bio pod pritiskom da se uhvati u koštac s gorenavedenim optužbama protiv Prigožina koji je, inače, zbog oružanih pljački proveo čitavo jedno desetljeće po ruskim zatvorima. Putin se prvo smijao sugestijama da bi skupina mladih Rusa u Sankt Peterburgu mogla utjecati na javno mnijenje u SAD-u, a potom je inzistirao na tome da njegova vlada nema nikakve veze s privatno financiranim poslom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:33