OLEKSANDR LEVČENKO

‘Putinizam je postao simbol smrti, nesreće i zla za ukrajinski narod. No Moskva tu neće stati‘

Svjedoci smo uspostavljanja režima u Rusiji koji je puno opasniji nego što je to bio Treći Reich. Europu čeka vrlo težak scenarij...

Bombardiranje bolnice u Mariupolju; Oleksandr Levčenko (u krugu)

 Ukraine Armed Forces/eyepress/eyepress Via Afp; Sandra Šimunović/CROPIX

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, u novom tekstu za Jutarnji list dao je svoju definiciju putinizma, a objasnio je i zašto strahuje od širenja ruskih "vojnih operacija" na druge dijelove Europe.

- Na političkoj karti svijeta pojavila se nova država za koju je slovo 'Z' postalo simbol zemlje. To je suvremena Rusija. Samo napominjem da je 'Z' bilo simbol četvrte policijske motorizirane divizije SS-a, koja je djelovala od 1939. do svibnja 1945. godine i napravila puno zločina. Sad Rusija traži denacifikaciju Ukrajine, koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila 14 milijuna ljudi od 27 milijuna demografskih gubitaka SSSR-a, pri čemu je ubijeno 10 milijuna Ukrajinaca od 20 milijuna sovjetskih građana.

Jedan moj djed poginuo je u partizanima u šumama oko Černigova, a drugi je ratovao u Prvoj ukrajinskoj fronti koja je od nacista oslabađala Poljsku i Čehoslovačku. Moja stara majka, koja je preživjela Drugi svjetski rat, a sad je svakodnevno u skloništu zbog ruskih razornih bombardiranja Kijeva, jučer mi je jasno rekla da su Rusi puno gori od nacista. U svakom slučaju, Nijemci nisu skrivali svoje tenkove po civilnim objektima kao što to sad u Ukrajini radi ruski okupator.

Nazvali smo naše rođake u okupiranom dijelu regije Černigov. Ondje su Rusi sklonili svoju vojnu tehniku u ukrajinska dvorišta, nasilno su se uselili u naše kuće kako ih ne bi bombardirale ukrajinske letjelice, opljačkali su sve trgovine hranom. To je obraz suvremene ruske okupatorske vojske u Ukrajini. Oni su puno gori od fašističkih okupatora od 1941. do 1943.

Sadašnja službena idelogija Ruske Federacije je - putinizam. To je staljinizam plus ideologija ruskoga imperijalizma s kraja 19. stoljeća. Vijeće Europe svojom odlukom preciziralo je da je staljinizam isto toliko opasan za čovječanstvo kao i fašizam. A kad staljinizam još dopunite ideologijom ruskog imperijalizma, onda ćete dobiti službenu politiku Kremlja, koja je puno gora od nacizma. Ovo samo znači da smo svjedoci uspostavljanja režima u Rusiji koji je puno opasniji nego što je to bio Treći Reich.

Putinizam je postao simbol smrti, nesreće i zla za ukrajinski narod. A kako govore sociološki podaci, u Rusiji je 75% građana već sigurno da će ruska vojska poslije Ukrajine krenuti dalje u Europu. Ako su došli u Ukrajinu 'osloboditi ukrajinski narod', što je u intervjuu za televiziju FACE rekao ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov, onda možete očekivati i sljedeće rusko 'oslobađanje' poljskog ili estonskog naroda.

Čak i za Hrvatsku te Mađarsku postoji ruski scenarij, što je direktno u intervjuu spomenuo Igor Kalabuhov. Moskva neće stati u Ukrajini, ako poklekne Kijev. Tad Europu čeka vrlo težak scenarij. A da bismo ga svi sretno izbjegli, moramo zaustaviti agresivnu Moskvu još u Ukrajini. Za to Ukrajincima hitno treba poslati suvremeno naoružanje i dati Kijevu veliku ekonomsku podršku. To je puno jeftinije nego voditi rat s ruskom vojskom negdje na teritoriju Poljske ili Estonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:48