UKRAJINCI BIJESNI

Putin zove Kimove ljude u Donbas: ‘Najbolji su, a hitno moramo pokrenuti novu specijalnu operaciju!‘

Ruski ambasador u Sj. Koreji rekao da postoji "veliki potencijal" za gospodarsku suradnju između Sjeverne Koreje i samoproglašenih republika u ukrajinskoj regiji Donbas, unatoč sankcijama UN-a

Vladimir Putin i Kim Jong-un

 Kcna Via Kns/Afp/Profimedia/Kcna Via Kns/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja mogla bi poslati radnike na dva teritorija pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, ako je za vjerovati riječima ruskog veleposlanika u Pjongjangu, prenosi Guardian. Potez je to koji bi zasigurno predstavljao izazov međunarodnim naporima da sankcijama kazni sjevernokorejski nuklearni program.

Prema NK Newsu, web stranici sa sjedištem u Seulu, veleposlanik Aleksandar Macegora rekao je da bi sjevernokorejski radnici mogli pomoći u obnovi ratom uništene infrastrukture u samoproglašenim narodnim republikama u Donjecku i Lugansku.

Macegora je rekao da postoji "veliki potencijal" za gospodarsku suradnju između Sjeverne Koreje i samoproglašenih republika, unatoč sankcijama UN-a.

image

Veleposlanik Aleksandar Matsegora i sjevernokorejski ratni veterani

Yevgeny Agoshkov/Tass/Profimedia/Yevgeny Agoshkov/Tass/Profimedia

U intervjuu za ruski list Izvestija, prema NK Newsu, kazao je da bi "visokokvalificirani i vrijedni korejski građevinari, koji su sposobni raditi u najtežim uvjetima, mogli pomoći obnoviti Rusiji društvene, infrastrukturne i industrijske objekte". Bila bi to, nakon "specijalne vojne operacije", kako Rusi nazivaju svoju invaziju na Ukrajinu, svojevrsna "specijalna građevinska operacija".

Njegovi komentari stižu samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja postala jedna od samo nekoliko zemalja koje su priznale dva teritorija, optužujući pritom ukrajinsku vladu da dijeli "neprijateljski" stav Washingtona prema Pjongjangu.

- Ukrajina nema pravo pokretati pitanje ili osporavati naše legitimno odluke nakon što je počinila čin kojem ozbiljno nedostaje poštenja i pravde, aktivno se pridruživši američkoj nepravednoj i nezakonitoj neprijateljskoj politici - poručili su tada iz Pjongjanga.

Ukrajina je već suspendirala svoje političke i gospodarske kontakte sa Sjevernom Korejom u sklopu UN-ovih sankcija čiji je cilj bio izvršiti pritisak na Pjongjang da demontira svoj nuklearni program i program balističkih projektila, a bijesni Ukrajinci sada su prekinuli diplomatske veze sa Sjevernom Korejom i optužili ih za potkopavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, rekao je da ruski poziv Sjevernoj Koreji pokazuje da Moskva "više nema saveznika u svijetu, "osim zemalja koje o njoj ovise financijski i politički".

Valja znati kako Sjeverna Koreja, prijeko potrebne strane valute, zarađuje uglavnom šaljući svoje građane na rad u inozemstvo. Zbog sankcija UN-a trebali su biti vraćeni u domovinu do kraja 2019., ali je značajan broj sjevernokorejskih radnika, prema svemu sudeći, nakon tog roka nastavio raditi u Rusiji i Kini, kao i u Laosu i Vijetnamu.

Matsegora je ostavio otvorenom mogućnost ponovnog obračuna s UN-om oko sankcija nakon što je sugerirao da bi sjevernokorejske tvornice i elektrane izgrađene tijekom sovjetske ere mogle koristiti opremu izgrađenu u regiji Donbas. To bi bilo u suprotnosti sa zabranom UN-a, uvedenom krajem 2017., kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje da kupuje industrijske strojeve, elektroničku opremu i druge artikle.

Go Myong-Hyun, znanstveni novak na Institutu za političke studije Asan u Seulu, rekao je da će ovaj gospodarski savez potvrditi da se Rusija – stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a koja je uvela sankcije Sjevernoj Koreji – pretvara u odmetnutu državu.

- Jednom kada Rusija prekrši sankcije koje je odobrila, sve odluke Vijeća sigurnosti ozbiljno će izgubiti sav kredibilitet - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:11