IMENOVAO NEPRIJATELJA

Putin zaigrao najperfidniju igru: ‘Kladi se na izdaju, ovo je alarm i za Finsku i Moldaviju‘

Nema naznaka koje bi upućivale na to da je Putin zainteresiran za mirovne pregovore sa samom Ukrajinom, igra drugu igru

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava uvjeriti Zapad da iznevjeri, odnosno izda Ukrajinu kroz pregovore koji isključuju Kijev, objavio je američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW). Analitičari ISW-a smatraju da je Putin namjerno preformulirao rat na domaćem i međunarodnom planu kao borbu protiv Zapada, a ne Ukrajine, što bi mu dalo jaču poziciju za pregovaračkim stolom.

Ruski vođa je, naime, identificirao Zapad kao "neprijatelja" Rusije i implicirao da se Rusija bori u Ukrajini kako bi porazila Zapad. Putin je to izrekao u odgovoru na pitanje ruskog vojnika o zapadnoj pomoći Ukrajini tijekom susreta u vojnoj bolnici u ponedjeljak, rekavši da samo pitanje Rusije nije nužno da bi Zapad pomagao Ukrajini, već da je Zapad zapravo ruski neprijatelj.

Putin je dodao da Ukrajina sama po sebi, kako je rekao, nije neprijatelj Rusiji, nego da su zapadni akteri "koji žele uništiti rusku državnost" i postići "strateški poraz Rusije na bojnom polju" neprijatelji Rusije. Ustvrdio je, kako se ističe, da zapadne elite pokušavaju razbiti Rusiju na pet dijelova te da to pokušavaju učiniti koristeći Ukrajinu, ali da se situacija na prvim linijama mijenja i da će se Rusija "brže nositi sa (Zapadom)" nego što se Zapad može nositi s Rusijom na ratištima u Ukrajini.

Dodao je da problem nije u zapadnim isporukama pomoći Ukrajini i napomenuo da je Ukrajina već "potpuno uništena", da od te zemlje "nije ostalo ništa" te da, kako je rekao, opstoji samo zahvaljujući milostinji.

Putin ignorira Ukrajinu, to je upozorenje Zapadu

"Putin vjerojatno namjerno i lažno predstavlja Ukrajinu kao pijuna bez posrednika u sukobu Rusije i Zapada kako bi prikrio svoje ekspanzionističke i maksimalističke ciljeve uspostave potpune učinkovite ruske kontrole nad Ukrajinom", stoji u najnovijem izvješću ISW-a. Također se procjenjuje da je njegova namjera pregovarati isključivo sa Zapadom o budućnosti Ukrajine unutar ruske sfere utjecaja i samo o zapadnom napuštanju Ukrajine.

ISW ističe kako u njegovim nedavnim komentarima i izjavama nema naznaka koje bi upućivale na to da je zainteresiran za mirovne pregovore sa samom Ukrajinom. Putin je, naime, implicirao da Rusija vodi egzistencijalni rat protiv Zapada u Ukrajini i ustvrdio da se zapadna retorika odnedavno preusmjerila na to kako "brzo okončati sukob". "Ova formulacija implicira da Putin vidi sukob i potencijalne pregovore kao nešto između Rusije i Zapada, a ne kao sukob i potencijalne pregovore između Rusije i Ukrajine". Putin, kako navodi ISW, postavlja informacijske uvjete s ciljem da uvjeri Zapad da izda Ukrajinu kroz pregovore.

Think tank također upozorava na opasnosti koje prijete ako bi Zapad išao tim smjerom, ističući da bi svako potkopavanje režima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog moglo imati katastrofalne posljedice za europsku regiju.

"Svaka zapadna predanost pregovorima o budućnosti Ukrajine koji bi zaobilazili Ukrajinu bit će znak Rusiji da može nametnuti svoju volju zemljama za koje smatra da su u njezinoj sferi utjecaja - čak i drugim zemljama, potencijalno uključujući i Finsku i Moldaviju, za što su razni ruski akteri počeli postavljati informacijske uvjete za buduće kampanje", kako se navodi.

Ruski predsjednik je dodao da Rusija također želi okončati sukob Rusije i Zapada, ali samo pod uvjetima Kremlja te je naglasio da Rusija neće odustati od svojih pozicija. Putin, kako se upozorava, ne gleda na Ukrajinu kao na neovisnog aktera i stoga svoju invaziju punog opsega prikazuje kao sukob između Rusije i Zapada, namjerno iskrivljavajući stvarnost da je Rusija napala Ukrajinu kako bi uništila suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje.

Putinovo inzistiranje na promjeni zapadnog narativa, upozorava se dalje, moglo bi značiti da će on percipirati svako kolebanje u podršci Zapada Ukrajini i sve ukrajinske poraze na bojnom polju kao rusku pobjedu u ovom, kako on to predstavlja, sukobu Rusije i Zapada.

Opravdavanje velikih ljudskih gubitaka

Također, moguće je da Putin proširuje svoje ratne ciljeve u Ukrajini kako bi u sukob uključio Zapad u nastojanju da postavi uvjete za trajno jačanje ruske vojske te istovremeno opravda velike žrtve na bojnom polju. "Rusija nije stekla gotovo nikakvu značajne dobitke na terenu 2023. uz visoke troškove ljudstva, unatoč Putinovim apsurdnim tvrdnjama od 1. siječnja da on samo naređuje ruskim vojnicima da pokrenu ofenzive koje neće generirati značajne gubitke", navode analitičari američkog think tanka.

Ministarstvo obrane Velike Britanije priopćilo je krajem prošlog mjeseca da je prosječan dnevni broj ruskih žrtava u Ukrajini, prema njihovim tvrdnjama, porastao za gotovo 300 osoba tijekom prošle godine te da bi ruski gubici mogli narasti na više od pola milijuna do kraja 2024. Također, u deklasificiranoj procjeni američkih obavještajnih službi danoj na uvid Kongresu sredinom prosinca navodi se da su ruske snage izgubile 315.000 ljudi od početka invazije punog opsega na Ukrajinu.

"Tako veliki gubici za male teritorijalne dobitke vjerojatno će potaknuti Putina da predstavi snažno i ideološko opravdanje za nastavak dugotrajnog rata u koji je uveo Rusiju. Ukrajini nisu potrebna takva iskrivljena opravdanja za velike gubitke i patnje koje Putinova invazija nanosi tamošnjem narodu, čak i kada ukrajinske vojne operacije ne daju željene rezultate. Rat je doista egzistencijalan za Ukrajinu, jednako kao što nije za Rusiju", zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:34