BITKA KOJA ODLUČUJE RAT

Putin se žuri pokoriti Donbas, ali baš to bi ga moglo koštati pobjede: ‘Omjer snaga sve govori‘

Malo vremena koje je iscrpljenim ruskim trupama ostalo za obnovu snaga za ofenzivu i pregrupiranje moglo bi biti nešto što će ići u korist Kijeva

Vladimir Putin, ruska vojska/Ilustracija

 AFP

Vrijeme je, kako bi vojni zapovjednici kroz povijest vjerojatno i potvrdili, vojnikov neprijatelj jer kad vodiš rat, vremena nikad nema dosta. Bitka za Donbas vjerojatno će ovisiti o toj uzrečici i mogla bi pogodovati Ukrajincima, navodi u svojoj analizi Dominic Nicholls, obrambeni i sigurnosni urednik britanskog lista The Telegraph.

Nakon razaranja i masakra koje je ruska vojska izvela na sjeveru Ukrajine nakon neuspjele invazije na to područje 24. veljače, najmanje 22 bataljunske taktičke skupine od oko 15.000 vojnika prolaze kroz "rekonstituciju", odnosno obnovu snaga u Bjelorusiji, prema riječima visokog dužnosnika američke obrane.

Ta rekonstitucija se sastoji od popravki vozila i zbrinjavanju vojnika koji su stradali u borbi te reorganizacije borbenih jedinica kako bi se relativni broj snaga pješaštva, tenkova, inženjera i drugih vojnih kapaciteta prilagodio daljnjim ratnim potrebama.

A u idealnim prilikama, nakon razdoblja obnove snaga trebali bi uslijediti tjedni treninga i obuke. Novoformirane jedinice i svježe trupe su, naime, poput sastavnih dijelova glazbenog orkestra - instrumenti pojedinačno mogu zvučati vrlo dobro, ali svakom dijelu treba vremena da shvati kako drugi elementi funkcioniraju da rezultat ne bude kakofonični nered, kao što je bila ruska bitka za Kijev, naglašava Nicholls.

Jedan zapadni dužnosnik izjavio je da će Rusiji biti potrebno najmanje tri tjedna da obnova dosegne čak i na najosnovniji standard. To je rečeno prije dva tjedna. To bi moglo ići u korist Ukrajine, ali samo ako su nekoliko ruskih napredovanja tijekom vikenda tek uvod u veliku kopnenu ofenzivu u Donbasu.

Rusi očajnički trebaju vremena, a Putin im ga neće dati

Mnogo se govorilo o navodnoj žudnji ruskoj predsjednika Vladimira Putina da se pohvali vojnim uspjehom do 9. svibnja, datuma na koji se održava ruska godišnja Parade pobjede u Moskvi, kojom se obilježava pobjeda zemlje u Drugom svjetskom ratu. Ukoliko taj datum dođe i prođe, a Putinove snage i dalje budu zaglavljene u napadu na susjednu zemlju, Putin će, kako se navodi, tvrditi da to nikada nije bilo važno.

image

Ruski vojnici u Ukrajini/Arhivska fotografija

Sefa Karacan

Međutim, simbolika je ruskom predsjedniku doista bitna - budući da je devet spomenutih bataljunskih taktičkih skupina trenutačno iscrpljeno, stezanje obruča oko taktički nevažnog zadnjeg džepa ukrajinskog otpora u Mariupolja to jasno pokazuje. Ti bataljuni, kako se navodi, neće biti spremni za nove misije u Donbasu.

Ruski vojni zapovjednici očajnički će trebati više vremena za odmor i trening te se nadati da će se vlažno tlo stvrdnuti kako se približava ljeto, kako bi tenkovi i druga oklopna vozila mogli iskoristiti svoju brzinu i sposobnosti manevriranja na otvorenom terenu. Ipak, malo je vjerojatno da će Putin ispuniti njihovu želju pa će morati ići s onim što imaju na raspolaganju.

Rusija trenutačno ima 76 bataljunskih taktičkih skupina u Ukrajini, a prema procjeni američkih dužnosnika, tijekom vikenda te je snage pojačalo još njih 11. To je značajno smanjenje u odnosu na 125 takvih skupina s koliko zapadni dužnosnici kažu da je Moskva izvršila invaziju.

Vojni zapovjednici uvijek će s dobrodošlicom dočekati svježe postrojbe, ali ako su pripadnici dodatnih 11 borbenih jedinica vojni obveznici ili su nepravilno strukturirani za borbu u koju se spremaju da budu ubačeni, na te će se dodatne brojke malo moći računati.

Vrijeme istječe i Ukrajincima

Rusija sve zajedno uzevši u Ukrajini ima vjerojatno manje od 50.000 vojnika na raspolaganju za borbu protiv oko 40.000 najbolje obučenih i opremljenih pripadnika ukrajinskih snaga. To nije ni blizu omjeru snaga 3:1, za koji vojno iskustvo govori da napadač mora imati kako bi mogao nadvladati branitelja - u ovom slučaju i situaciji, pak, vjerojatnije bi se radio o omjeru 5:1 s obzirom na teren i umijeće ukrajinskih vojnika.

image

Ruski tenkovi u Ukrajini/Arhivska fotografija

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

General Aleksandar Dvornikov, novoimenovani zapovjednik ruskih snaga, morat će pokazati stratešku briljantnost kako bi prevladao navedene nedostatke, a vrijeme nije na njegovoj strani. Njegov plan morat će omogućiti da se vojsku prožme taktičkim duhom za koji se do sada pokazalo da ga nije imala. To jest moguće, no stara vojna maksima glasi - nijedan plan ne može preživjeti kontakt s neprijateljem.

Dok se general Dvornikov bori s vremenom i svojim šefa kako bi pripremio vojsku, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također će morati biti vrlo svjestan problema protoka vremena. U bitci za Donbas će vjerojatno biti više "konvencionalnih" borbi. Tenkovi i druga oklopna vozila trebali bi biti slobodniji za manevre, u kombinaciji s pješaštvom i topništvom, kako bi se snage koncentrirale na slabim točkama ukrajinske obrane i iskoristile svoje mogućnosti.

Ukrajinskih 10 brigada duboko je ukopano duž "kontrolne linije" koja dijeli njihove kijevske trupe od ruskih separatističkih regija. Ukrajinci su imali osam godina od posljednje ruske invazije da pravilno osmisle svoje obrambene položaje. Zapovjedna mjesta, za koja autor analize navodi da ih je posjetio, nalikuju na snažno utvrđena podzemna parkirališta. Protueksplozijski zidovi i druge zaštitne obrambene barijere štite vojnike koji planiraju bitke zajedno s onima koji se u njima moraju boriti. Paljbeni položaji na površini također su dobro zaštićeni.

Oružje ne stiže, a gdje je tek obuka...

A i trebat će biti - uspije li Rusija osvojiti tu poziciju, Ukrajincima će biti nevjerojatno teško zadrže svoju kontrolu nad regijom. Njihova utrka s vremenom sastoji se u tome da dovedu teško naoružanje koje je Zapad obećao na svoje mjesto.

image

Ruski tenkovi/Arhivska fotografija

Handout/AFP

Na putu su tako bespilotne samoubilačke letjelice Switchblade, sposobne pretraživati iznad bojnog polja i pogađati visokovrijedne mete, zajedno s više protuzračnih sustava. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane vjeruje kako obuka ukrajinskih vojnih instruktora za upravljanje sa 18 topničkih sustava haubica koje isporučuje Amerika, a koji su također dio najnovije isporuke oružja, "neće dugo trajati".

John Kirby, glasnogovornik Pentagona, kaže da SAD osigurava haubice kalibra 155 mm i 40.000 pripadajućih projektila, a obuka ukrajinskih vojnika za njihovo korištenje trebala bi početi u istočnoj Europi ovog tjedna.

Ukrajina s nestrpljenjem očekuje dodatno oružje s kojim će ukupna vrijednost pomoći koju je Washington isporučio Kijevu od početka invazije 24. veljače do sada dosegnuti 2,5 milijardi dolara. Ali bi zemlja također mogla postaviti pitanje, s obzirom na to da joj samo postojanje ovisi o tome, kako da tumače poruku da "neće trebati mnogo vremena" da ono dođe.

Bilo da se borite za nekakvu umišljenu ideju o svojim sigurnosnim potrebama ili za pravo svoje zemlje na postojanje, svaka je sekunda bitna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:08