OVISI O NJIMA

Putin se u rukavicama obratio dvojici svjetskih moćnika: ‘Izuzetno cijenimo to što radite...‘

Putinu je svakako odgovarao model videosummita jer je tako izbjegao neugodne situacije
 Pavel Bednyakov/Afp

Organizacija summita videovezom ima svoje prednosti. Indijski premijer Narendra Modi iskoristio je taj model, pa je, prenosi Hindustan Times, otvarajući summit Šangajske organizacije za suradnju (SCO), u svojem govoru rekao da se neke zemlje služe prekograničnim terorizmom i daju utočište teroristima. Indijski dnevni list u tekstu na mrežnoj stranici donosi sliku pakistanskog premijera Shehbaza Sharifa čiji izraz lica pokazuje da ne misli baš ništa dobro o Modiju i njegovoj izjavi jer su se te riječi odnosile izravno na Pakistan.

Sharif će poslije također govoriti o potrebi borbe protiv terorizma jer se i ondašnja vlada suočava s raznim skupinama koje se lažno pozivaju na islam da bi zaključio odgovorivši Modiju: "Protiv terorizma i ekstremizma koji imaju glavu Hidre - bilo da su ga počinili pojedinci, društva ili države - treba se boriti punom snagom i uvjerenjem. Svako iskušenje da se to koristi kao batina radi stjecanja diplomatskih bodova mora se izbjeći po svaku cijenu", rekao je.

image

Putin prilikom obraćanja na videosummitu SCO-a

Pavel Bednyakov/Afp

SCO su kao političku i sigurnosnu organizaciju 2001. godine, u potpuno drukčijim geopolitičkim i geoekonomskim okolnostima, osnovali Rusija, Narodna Republika Kina i bivše sovjetske srednjoazijske republike, poznati stanovi (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan). U članstvo poslije ulaze Indija i Pakistan, a cilj je bio ojačati veze kako bi se uspostavio kontrapunkt zapadnom utjecaju u regiji. Tradicionalno je Turkmenistan gost predsjedavajućeg, sada Indije, a kao promatrači su pozvani Bjelarus/Bjelorusija i Mongolija, dok je Islamska Država Iran postala novom članicom SCO-a. Koji se tako pretvara u zajednicu revizionističkih sila u kojoj Indija zbog vlastitih interesa mora sudjelovati.

Kineski predsjednik Xi Jinping održao je dosadan govor u kojem je ponavljao fraze o sigurnosti, pragmatičnoj suradnji da bi pozvao članice da ulože dodatne napore prema boljoj sinergiji "visokokvalitetne suradnje u okviru Inicijative Pojas i put (BRI)", kineskog geopolitičkog projekta koji gubi na zamahu.

image

Putin prilikom obraćanja na videosummitu SCO-a

Alexander Kazakov/Afp

Očekivao se govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, prvi na forumu nakon neuspjele pobune koju je poveo Jevgenij Prigožin, vlasnik plaćeničke skupine Wagner. Priča tako Putin da SCO "stvarno pridonosi očuvanju mira i stabilnosti". Kao da istodobno ne traje ruska agresija na Ukrajinu, ali Ukrajina nije članica SCO-a, nego teži NATO-u, i to joj Putin ne može oprostiti.

Zato je taj rat, u svijesti Putina i njegova kamarile, opravdan. Točnije, žrtva je Rusija: "A svi ti problemi, od kojih je svaki na svoj način složen i raznolik, u svojoj ukupnosti dovode do osjetnog porasta konfliktnog potencijala. Rusija sve to izravno osjeća."

Većina okupljenih zemalja dosad nije otvoreno osudila rusku agresiju i Putin nije propustio odati im zbog toga priznanje: "Ovom prilikom želim zahvaliti kolegama (nema u tom društvu žena) zemalja Šangajske organizacije na podršci koju su izrazili akcijama ruskog vodstva u zaštiti ustavnog poretka, života i sigurnosti građana. Izuzetno to cijenimo."

Pohvalio se i kako se više od 80 posto komercijalnih transakcija između Rusije i NR Kine obavlja u rubljima i juanima. Ne razmišljajući, kako se čini, kakva će biti budućnost tog odnosa po rusku valutu i ekonomiju jer Beijing/Peking želi da juan, a ne rubalj bude moneta globalne trgovine.

Putinu je svakako odgovarao model videosummita jer je tako izbjegao situacije u kojima bi mu Modi mogao, kao u jesen prošle godine u Samarkandu, poručiti da nije doba ratovanja. Ne voli slušati takve prijekore, a mora jer punjenje proračuna ovisi o tome koliko će nafte kupiti Indija i NR Kina kad je Zapad prekinuo kupovinu. Osim, jasno, Mađarske, koja i dalje traži izuzeća pozivajući se na velike troškove transporta preko Hrvatske.

image

Putin prilikom obraćanja na videosummitu SCO-a

Alexander Kazakov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:07