OSVETA

Putin se posvađao s Ekvadorom, građani Rusije dobili bizarne upute iz Kremlja: ‘Za mjesec dana počinje nestašica!‘

Ruski predsjednik je početkom veljače obustavio uvoz banana iz pet ekvadorskih tvrtki, objašnjavajući da je odluka donesena zbog otkrivanja štetočina u pošiljkama

Ulice Moskve

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Rusko stanovništvo dobilo je upute da sami uzgajaju svoje banane jer im prijeti nestašica. Vijest je stigla samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin izdao zabranu uvoza iz Ekvadora, njihovog najvećeg dobavljača voća, zbog nesuglasica oko isporuke oružja, prenosi Newsweek.

Oleg Knyazkov, voditelj stručnog centra za industriju u Rosselkhoznadzoru, ruskom nadzornom tijelu za zaštitu potrošača, rekao je za lokalnu novinsku kuću Gazeta da predviđa kako će za mjesec dana doći do nestašice banana u cijeloj zemlji.

Savjetovao je Rusima da ih počnu uzgajati kod kuće, spominjući uspješne pokuse aklimatizacije tropskih biljaka na području Krasnodara. Knyazkov je rekao i da je nestašica zapravo posljedica činjenice da neke pošiljke iz Ekvadora poslane prije zabrane, još uvijek nisu stigle do ruskih trgovina.

Vjeruje da će ovaj problem biti kratkoročan, jer je već uspostavljen djelomični uvoz banana iz Indije, iako je upozorio da postoje neke logističke poteškoće.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Alexander Kazakov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2. veljače obustavio uvoz banana iz pet ekvadorskih tvrtki, objašnjavajući da je odluka donesena zbog otkrivanja štetočina u pošiljkama. Nekoliko tjedana ranije, Ekvador je prihvatio američku ponudu o razmjeni vojne opreme iz sovjetske ere za moderno američko oružje u ugovoru vrijednom 200 milijuna dolara.

Sjedinjene Američke Države rekle su da će ekvadorska oprema iz sovjetske ere biti poslana u Ukrajinu. Taj je potez osudila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, govoreći da je Ekvador donio "nepromišljenu odluku pod ozbiljnim pritiskom vanjskih zainteresiranih strana".

- Ako govorimo o “starom željezu”, kako ga zovu u Ekvadoru, mala je vjerojatnost da bi Washington ponudio modernu opremu kao zamjenu i to za prilično impresivan iznos - dodala je.

image

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova

Furkan Abdula/Anadolu Via Afp

Prema navodima lokalnih medija, Rusija uvozi 90 posto svojih banana iz Ekvadora. Državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da bi zabrana mogla uzrokovati Ekvadoru gubitak od 754 milijuna dolara u godini.

Prethodno se već izvještavalo o nestašici artikala koja je prouzrokovala skokove cijena diljem zemlje. Ruski predsjednik se tijekom konferencije za novinare 14. prosinca ispričao za povećanje cijene jaja, objašnjavajući da su razlog tome nedovoljan uvoz i povećana potražnja.

- Žao mi je zbog ovog problema. Ovo je nazadovanje u radu vlade, obećavam da će se situacija popraviti u bliskoj budućnosti - rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:02