POTPUNO SE OTVORIO

Putin: ‘Rusiji opet prijete njemački tenkovi, Hitlerovi nasljednici žele se boriti. Ali mi imamo čime uzvratiti...‘

"Nevjerojatno je, ali njemački tenkovi Leopard, na kojima su iscrtani križevi, ponovno nam prijete"

Vladimir Putin

 -/Afp

Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusiji "ponovno" prijete njemački tenkovi, smjerajući pri tom na oklopnjake Leopard 2 koje je Zapad obećao Kijevu, povukavši još jednu paralelu između rata protiv Hitlera i ruske vojne kampanje u Ukrajini.

"Nevjerojatno je, ali njemački tenkovi Leopard, na kojima su iscrtani križevi, ponovno nam prijete", rekao je ruski predsjednik u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu), na jugozapadu Rusije, u prigodi proslave 80. obljetnice sovjetske pobjede nad njemačkom vojskom u Staljingradu.

"I još jednom, Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom na ukrajinskom tlu, služeći se ‘banderovcima‘ ", dodao je, misleći pritom na pristaše ukrajinskog radikalnog nacionalista Stjepana Bandere (1909.-1959.)

Od početka ofenzive koju je poveo u Ukrajini 24. veljače, Vladimir Putin tvrdi da su politički čelnici na vlasti u Kijevu "neonacisti" koji provode "genocid" nad rusofonskim stanovništvom u Ukrajini.

Nakon odobrenja Berlina, nekoliko je zapadnih zemalja nedavno obećalo da će Kijevu poslati teške tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

image
SPUTNIK/AFP

"Oni koji uvlače europske zemlje, među njima Njemačku, u novi rat protiv Rusije i to neodgovorno prikazuju kao gotov čin i oni koji misle da će pobijediti Rusiju na bojnom polju, očito ne razumiju da će suvremeno ratovanje s Rusijom biti potpuno drukčije", upozorio je Putin pred vojnim dužnosnicima i pripadnicima patriotskih i udruga mladih.

Staljingrad je bio najžešća bitka u Drugom svjetskom ratu u kojoj je sovjetska Crvena armija, uz cijenu od milijun žrtava, 1942. i 1943. godine slomila njemačke snage.

Putin je podsjetio na duh branitelja Staljingrada kako bi objasnio zašto će Rusija pobijediti u Ukrajini, rekavši da je ta bitka simbol "neuništivosti našeg naroda".

"Mi ne šaljemo naše tenkove na njihovu granicu, ali imamo čime uzvratiti i to neće ostati na upotrebi oklopnih vozila", istaknuo je.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te susjedne zemlje.

image
SPUTNIK/AFP

Smatrana jednom od najkrvavijih u povijesti, s oko dva milijuna mrtvih na obje strane, Staljingradska bitka promijenila je tijek sukoba u Drugom svjetskom ratu.

Tu pobjedu još uvijek slavi Rusija koja se smatra nasljednicom Sovjetskog Saveza koji je spasio Europu od nacizma.

Pobjeda u ovoj bitci dobiva dodatnu simboličku važnost kako se približava prva godišnjica pokretanja ruske operacije protiv Ukrajine 24. veljače 2022., gdje Moskva pojačava svoje akcije nakon nedavnog zauzimanja Soledara, grada u istočnoj Ukrajini, što je bio prvi uspjeh za ruske snage nakon mnogo mjeseci i niza neuspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:12