NAKON PRISEGE

Putin predložio ponovno imenovanje Mišustina za premijera, čeka se glasanje zastupnika u Dumi

Ruskom predsjedniku ovo je peti mandat na vlasti, a Mišustina je za predsjednika Vlade prvi put nominirao u siječnju 2020. godine

Mihail Mišustin

 Dmitry Astakhov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je ponovno imenovanje Mihaila Mišustina za premijera i u njegovu novom predsjedničkom mandatu, rekao je u petak predsjednik Državne Dume, donjeg doma ruskog Parlamenta.

Nakon što je Putin u utorak prisegnuo na novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja je Vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela ostavku.

I dok se proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski neovisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin ga je ponovno predložio za tu funkciju.

"Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj Dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za mjesto predsjednika Vlade. Zastupnici će danas u ime svojih birača donijeti odgovornu odluku o ovom pitanju", izvijestio je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Putinu je ovo peti mandat na vlasti, a Mišustina je za predsjednika Vlade prvi put nominirao u siječnju 2020. godine, kad je Vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevim dala ostavku nakon predsjednikovih najavljenih važnih ustavnih promjena u političkom sustavu zemlje.

Mišustin, koji će govoriti u Dumi prije glasovanja, mora odgovoriti kako će riješiti niz zadataka koje je Putin postavio Vladi, uključujući "povećanje obrambene sposobnosti naše zemlje", rekao je Volodin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:05