UDAR NA RAČUNE

Putin pod sve većim pritiskom, stidljivo se javljaju i najbogatiji ljudi Rusije: ‘Mir je vrlo važan...‘

Nakon Mikhaila Fridmana, ruski milijarder Oleg Deripaska također je pozvao na početak mirovnih pregovora

Oleg Deripaska i Mikhail Fridman

 AFP

Protiv rata u Ukrajini oglasio se i prvi ruski oligarh - Financial Times piše da je Mikhail Fridman, jedan od najbogatijih građana Rusije te vlasnik Alfa grupe u pismu kazao kako je rat u Ukrajini tragedija te pozvao na prekid krvoprolića. Fridman je svoje antiratne stavove objavio u pismu kojeg je poslao kolegama i zaposlenicima njegove tvrtke LetterOne i čiji sadržaj je vidio i FT, a u njemu, između ostalog, navodi kako rat nije rješenje.

- Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio 17 godina. Moji roditelji su građani Ukrajine i žive u Lavovu, mojem najdražem gradu. Također sam dobar dio života proveo u Rusiji u kojoj sam gradio i razvijao posao. Duboko sam povezan i s Ukrajincima i s Rusima te trenutni konflikt vidim kao tragediju za obje strane, napisao je Fridman.

FT Fridmana, koji je ukrajinskog podrijetla, ali većinu vremena provodi u Rusiji, naziva prvim ruskim oligarhom koji je izrazio nezadovoljstvo ratom, a živi na relaciji Moskva - London. Forbes procjenjuje kako je njegovo bogatstvo vrijedno 15,5 milijardi dolara, a Sunday Times lani ga je proglasio 11. najbogatijim čovjekom na svijetu.

Ruski milijarder Oleg Deripaska objavom na Telegramu također je pozvao na početak mirovnih pregovora "što je brže moguće".

- Mir je vrlo važan, rekao je Deripaska, koji je osnivač ruskog aluminijskog diva Rusala (RUAL.MM), u kojem još uvijek posjeduje udio putem svojih udjela u matičnoj tvrtki En+ Group, prenosi Reuters.

Deripaska je 21. veljače izjavio da neće biti rata. Washington je uveo sankcije Deripaski i drugim utjecajnim Rusima zbog njihovih veza s Putinom nakon navodnog ruskog uplitanja u američke izbore 2016., što Moskva poriče.

Ruski takozvani oligarsi, koji su svojedobno imali značajan utjecaj na predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih, suočeni su s gospodarskim kaosom nakon što je Zapad uveo ozbiljne sankcije Rusiji zbog Putinove invazije na Ukrajinu.

Putin je, nakon konzultacija sa svojim Vijećem sigurnosti koje čine visoki dužnosnici, rekao da je naredio specijalnu vojnu operaciju za zaštitu ljudi, uključujući ruske građane, od "genocida", a tu njegovu izjavu Zapad naziva neutemeljenom propagandom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:28