BORBA ZA ARKTIK

PUTIN OSVAJA SJEVERNI POL Rusko ratno brodovlje otplovilo prema lokaciji s koje će kontrolirati morski prolaz

 AFP

MOSKVA - Rusija je u subotu prema Sjevernom polu poslala nekoliko svojih ratnih brodova u sklopu plana ponovnog uspostavljanja trajne vojne baze na Arktiku, a sve s ciljem preuzimanja kontrole nad golemim zalihama minerala koje skriva vječni led.

Konvoj od šest vojnih brodova u pratnji nekoliko ledolomaca isplovio je iz Severomorska prema Novim sibirskim otocima, s kojih se ruska vojska bila povukla 1993. godine.

'Glavni zadatak ove ekspedicije brodova iz Sjeverne flote je dopremiti opremu, hranu i osoblje za potrebe nove baze', rekao je zapovjednik sjeverne ruske flote admiral Vladimir Koroljov.

Prema procjenama, na području Arktika nalazi se oko 22 posto obnovljivih izvora energije, a ruski predsjednik Vladimir Putin ondje je vojsku poslao u trenutku kada je uspio srediti prekid vatre na istoku Ukrajine i dati predah separatistima za koje Zapad tvrdi da im pruža svesrdnu podršku, kako u naoružanju i municiji, tako i u ljudstvu. Kremlj zapadne tvrdnje opovrgava.

Ruski bi vojnici iz baze trebali nadzirati sjevernu morsku rutu između Europe i Azije, koja je na strateškom značaju dobila nakon što je ondje došlo do otapanja leda.

Moskva je potez povukla usprkos Kanadi, Danskoj, Norveškoj i Americi, koje se sve natječu u pokušaju da preuzmu kontrolu nad velikim i umnogome neistraženim polarnim energetskim vrelima.

Inače, na Nopvim se sibirskim otocima temperature znaju spustiti i do 50 Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:59