RAISIJEVA POGIBIJA

Putin odao počast iranskom predsjedniku: ‘Bio je izvanredan političar, pravi prijatelj Moskve‘

Rusija se okrenula Iranu nakon početka ofenzive na Ukrajinu 2022. kako bi dobila vojnu, ali i ekonomsku pomoć

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je odao počast svome iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći te ga je nazvao "izvanrednim političarem" i "istinskim prijateljem" Moskve.

Predsjednik Putin, čija je zemlja u posljednje dvije godine znatno ojačala veze s Iranom, u ponedjeljak je telefonom, neposredno nakon imenovanja razgovarao i s privremenim iranskim predsjednikom Mohamadom Mohberom te mu je izrazio sućut.

Istaknuo je uspomenu na "pouzdanog partnera koji je dao neprocjenjiv osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Irana", stoji u priopćenju Kremlja.

Vladimir Putin i Mohamad Mohber u telefonskom su razgovoru istaknuli "obostranu želju za koherentnim nastavkom jačanja globalne suradnje" između dviju zemalja, dodao je Kremlj.

Nekoliko sati ranije Putin je odao počast Raisiju i uputio izraze sućuti o čemu je izvijestio Kremlj.

"Ebrahim Raisi bio je izvanredan političar. Kao istinski i pravi prijatelj Rusije dao je neprocjenjiv osobni doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših dviju zemalja i uložio velike napore da ih dovede na razinu strateškog partnerstva", rekao je ruski predsjednik.

Rusija se okrenula Iranu nakon početka ofenzive na Ukrajinu 2022. kako bi dobila vojnu, ali i ekonomsku pomoć, no zapad je oštro sankcionirao obje zemlje.

Zapad optužuje Teheran da je podupro Ruse tako što ih je opskrbio bespilotnim letjelicama.

Službeni iranski mediji u ponedjeljak su objavili da bi pogrebna ceremonija za iranskoga predsjednika Raisija trebala početi u utorak u Tabrizu.

Ispraćaj predsjednika Raisija i svih osoba koje su poginule u istoj helikopterskoj nesreći održat će se "u utorak u 9:30 u Tabrizu", a "tijela će zatim biti prevezena u Teheran", gdje će se pogrebna ceremonija nastaviti, objavila je agencija Irna, pozivajući se na informacije dobivene od ministra unutarnjih poslova Ahmada Vahidija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:43