IGRA ŽIVACA

‘Putin nuklearnom prijetnjom zapravo ostvaruje druge vojne ciljeve. Već je obeshrabrio Amerikance‘

Američki dužnosnici kažu da je moguće da Moskva i ruski dužnosnici samo provociraju Zapad

Vladimir Putin i sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Iako je prije tjedan dana rekao da "nema potrebe" da Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem te da takav napad "nema smisla", predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin svako je malo od rujna naovamo ustvrdio da će svoju zemlju braniti svim raspoloživim oružjem te da Zapadu neće dopustiti da ugrozi teritorijalni integritet Rusije. Dok je Putin plasirao te prijetnje, ruski su generali raspravljali o tome u kojim bi situacijama mogli koristiti taktičko nuklearno oružje.

Američki dužnosnici kažu da Rusi još nisu mobilizirali svoje nuklearno oružje i ne vjeruju da su ruske vlasti odlučile upotrijebiti ga. Međutim, Rusi nakon svakog novog poraza u Ukrajini ponovno zaprijete te natjeraju Kijev i njegove saveznike da se iznova zabrinu i zapitaju - hoće li Putin zaista posegnuti za nuklearnim bojevim glavama.

The New York Times piše da Rusija ima možda čak i 2000 komada taktičkih nuklearnih projektila kojima može napasti nečije kopnene snage. Taktički nuklearni projektil još nije korišten u nekoj bitki, a mogao bi se upotrijebiti na niz načina. Vjerojatnost da će Rusija Ukrajince napasti nuklearnim oružjem još je uvijek prilično niska. Unatoč tome, prijetnja ipak postoji, a nedavni razgovori ruskih generala na tu temu zabrinuli su zapadne dužnosnike.

"Kada lider nuklearne sile, što Putin jest, o korištenju nuklearnog oružja priča tako neoprezno i neodgovorno, morate ga shvatiti ozbiljno", rekao je u srijedu John F. Kirby, dužnosnik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Sjedinjenih Američkih Država. "Mi njegove prijetnje od samog početka shvaćamo ozbiljno", dodao je.

Kirby je rekao da je znakovito da se Putin više puta referirao na odluku SAD-a da atomske bombe baci na Hirošimu i Nagasaki te dodao da potezi Rusa postaju sve opasniji. "Vjerujem da smo primjereno zabrinuti oko toga da bi se u Ukrajini moglo koristiti oružje za masovno uništenje", rekao je Kirby.

Kada se radi o upotrebi nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini, američki dužnosnici kažu da je moguće da Moskva i ruski dužnosnici samo provociraju Zapad. Bivši i sadašnji dužnosnici misle da je moguće da Rusi prijete kako bi Zapad natjerali prestane toliko pomagati Ukrajini. Bivši američki ambasador u Rusiji Michael McFaul rekao je da rasprave o upotrebi nuklearnog oružja svakoga trebaju zabrinuti.

Ništa od velike američke isporuke

Moguće je da Moskva nuklearnim oružjem prijeti kako bi torpedirala dogovor između SAD-a i Ukrajine o slanju naprednog dalekometnog oružja Kijevu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi to oružje, a neki bivši američki vojni dužnosnici tvrde da bi ono Ukrajini značajno pomoglo. McFaul kaže da Putin pomoću prijetnji nuklearnim oružjem "ostvaruje praktične vojne ciljeve".

Administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena Kijevu je već poslala milijarde dolara vojne pomoći te promijenila tijek rata u Ukrajini. Washington Ukrajincima za sada nije slao dalekometnije projektile, tenkove i borbene zrakoplove. "(Ministarstvo obrane SAD-a) Ukrajini neće poslati projektile ATACMS. Neće joj poslati ni zrakoplove MiG-29, a ni tenkove. Putin je obeshrabrio Washington", rekao je McFaul.

Umirovljeni američki general pukovnik Frederick B. Hodges smatra da je malo vjerojatno da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje. Dok je Sovjetski Savez imao ratne planove koji su uključivali korištenje nuklearnog oružja i iskorištavanje prednosti koju bi stekli nakon upotrebe istog, Rusija ne raspolaže vojnicima koji bi mogli iskoristiti takav napad. "Njihovo im je nuklearno oružje najkorisnije kada ga ne koriste", rekao je Hodges. "Prednost na bojištu neće se steći upotrebom bilo kakvog nuklearnog oružja."

Ruski se lideri nadaju da bi prijetnje nuklearnim oružje Ukrajinu mogle natjerati na pregovore i teritorijalne ustupke. "Moskva pokušava pritisnuti Kijev da joj da ono što želi", rekao je Hodges te dodao da Rusija želi da joj Ukrajina preda teritorij koji joj do sada otela. Međutim, američki general misli da će ti ruski pokušaji propasti te da Rusija neće upotrijebiti nuklearno oružje.

Analitičar internetske komunikacije Jonathan Teubner rekao je da je djelomična mobilizacija koju je Putin naredio prije par mjeseci bila prilično nepopularna te da Rusi ni nuklearni rat ne vide kao pozitivan razvoj događaja.

Što misle ruski građani?

Međutim, javno se mnijenje promijenilo nakon što su Putin i drugi ruski dužnosnici počeli plasirati neosnovane teze da Ukrajinci u Rusiji planiraju detonirati tzv. prljavu bombu. Brojne su države Zapada te tvrdnje okarakterizirale kao pripremanje terena za upotrebu nuklearnog oružja. "Otkad je plasiran taj narativ, porasla je potpora za upotrebu nuklearnog oružja u slučaju nužde", rekao je Teubner.

U slučaju da se odluče Ukrajinu napasti nuklearnim oružjem, The Telegraph navodi da bi ih Rusi mogli ispaliti na nekoliko načina. Na raspolaganju su im tako podmornice u Crnom moru, borbeni zrakoplovi Suhoj Su-27 te raketni sustav Iskander i top 2S7.

Navodi se da bi Rusi Zapadu na nekoliko načina mogli pokazati koliko su ozbiljni po pitanju korištenja nuklearnog oružja. Mogli bi početi s razmještanjem raketnih bacača, što bi američki i britanski obavještajci odmah uočili i javili Kijevu. Nakon toga bi mogli izvesti nuklearne vježbe unutar Rusije. Moskva je u listopadu izvela nuklearne vježbe koje izvodi svake godine i o njima je obavijestila SAD. Washington je rekao da je ta dojava smanjila tenzije koju se porasle otkad je Moskva počela prijetiti nuklearnim oružjem.

The Telegraph piše da bi bilo kakvo nenajavljeno testiranje nuklearnog oružja mogao signalizirati da Moskva ozbiljno razmišlja o upotrebi takvog oružja u Ukrajini.

Ruski neuspjeh

Svaki naredni korak bio bi značajno opasniji. Rusija bi Ukrajinu zaista mogla napasti nuklearnim oružjem. Takav bi napad mogao funkcionirati i kao upozorenje i kao pokušaj da se ostvari određeni cilj na bojištu. U slučaju ovog drugog, Rusi bi se mogli odlučiti za projektil s radijusom eksplozije od otprilike 500 metara. Takav bi napad potencijalno mogao proći bez civilnih žrtava. Pitanje je, međutim, bi li takav potez Ukrajince motivirao da počnu pregovarati s Moskvom.

Ukrajinski su generali rekli da svoje planove mijenjati neće.

Da bi ostvarili bilo kakvu značajniju prednost, Rusija bi na Ukrajinu morala ispaliti više taktičkih nuklearnih raketa. Odnosno, morala bi ispaliti onoliko raketa koliko je potrebno da ozrači i de facto demilitarizira određeno područje. Međutim, takav se potez Moskvi nikako ne bi isplatio, pogotovo ne ako bi je osudila i Kina.

Putin zna da će svaka prijetnja nuklearnim oružjem uznemiriti Zapad i vjerojatno zato nekim ruskim dužnosnicima dopušta da ih i dalje izdaju. Prijetnje nuklearnim oružjem svakako se trebaju shvatiti ozbiljno, međutim treba uzeti u obzir da ih Putin koristi i kako bi u drugi plan bacio ruski neuspjeh u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:28