BIZARNO PONAŠANJE

Putin nesuvislim pitanjima o antarktičkom ledu opet potaknuo glasine: ‘Vladimire Vladimiroviču...‘

Ovaj je razgovor posljednja u nizu epizoda Putinovih nesuvislih pitanja i komentara ili eskapada u kojima se čini da je posve konfuzan

Razgovor o antarktičkom ledu između Vladimira Putina i Aleksandra Kozlova

 Screenshot/X

Ruski vođa Vladimir Putin izazvao je zbunjene poglede tijekom sastanka kada je postavljao pitanja o starosti jezgre leda koju su otkrili ruski znanstvenici na Antarktici, u posljednjoj bizarnoj epizodi ruskog predsjednika.

Naime, Aleksandar Kozlov, ruski ministar prirodnih resursa i okoliša, izvještavao je Putina na sastanku putem video veze u srijedu i rekao da su znanstvenici na Antarktici prošle godine izvukli jezgru leda, za koju se vjeruje da je stara oko 1,2 milijuna godina, na dubini nešto više od tri kilometra.

Video snimka prikazuje kako Kozlov govori Putinu da jezgru leda proučavaju glaciolozi, kemičari i klimatolozi te kako se očekuje da će otkrića pomoći u razumijevanju procesa kako je nastala klima na Zemlji. A onda su uslijedila Putinova pitanja.

"Ako je ova jezgra stara 1,2 milijuna godina, znači li to da je na tom mjestu bilo leda kroz 1,2 milijuna godina?", upitao je Putin Kozlova.

Nakon što je upitao Kozlova o starosti jezgre leda, drugi sudionici sastanka gledali su u Putina bezizražajnih izraza lica.

Nagađanja o demenciji

"Da, Vladimire Vladimiroviču, apsolutno točno", odgovorio je Kozlov.

"Ili se možda tamo voda smrznula kasnije? Ne prije 1,2 milijuna godina, nego bliže nama? Je li tako nešto moguće?", ponovno je upitao Putin.

"Vladimire Vladimiroviču, ovo je atmosferski led. Znanost zasad i dalje kaže da je tako, kao što sam vam odgovorio prvi put", odgovorio je očito zbunjeni ministar.

"Pa dobro, u redu", odgovorio je ruski predsjednik i prešao na drugu temu.

Ovaj je razgovor, kako piše Newsweek, posljednja u nizu nedavnih epizoda Putinovih nesuvislih pitanja i komentara ili eskapada u kojima se čini da je posve konfuzan.

U srpnju su se na društvenim mrežama ponovno pojavila nagađanja o Putinovom zdravlju kada se tijekom rasprave u Kremlju zbunio oko dobi djeteta zamjenika gradonačelnika.

Kremlj je tada inzistirao da je Putin dobrog zdravlja, ali ta je pogreška potaknula nagađanja da možda ima demenciju.

U drugoj eskapadi u srpnju, Putin je citiran u transkriptu iz Kremlja kako traži od ruskog guvernera da prenese njegove pozdrave vojnicima koji su poginuli u ratu u Ukrajini.

Novi gaf u Kazahstanu

A tijekom razgovora u Kazahstanu u četvrtak, Putin je krivo izgovorio ime kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva. Prema ruskoj neovisnoj novinskoj kući Agentstvo, to je bio barem četvrti put da Putin nije uspio pravilno izgovoriti Tokajevljevo ime na javnim događajima.

Nepotvrđene glasine o Putinovom zdravstvenom stanju učestalo se javljaju od početka njegove invazije punog opsega na Ukrajinu. Među njima su najčešće one da ruski predsjednik ima rak, Parkinsonovu bolest i demenciju.

Inače, Nacionalna znanstvena zaklada (NSF) Američkog geološkog instituta navodi da su ledene jezgre komadi leda izbušeni iz ledenih ploča i ledenjaka i svojevrsne su smrznute vremenske kapsule koje znanstvenicima omogućuju rekonstruiranje klime daleko u prošlosti.

Proučavanje ledenih jezgri omogućuje znanstvenicima da utvrde kako i zašto se klima mijenjala u prošlosti, zahvaljujući čemu mogu poboljšati predviđanja o tome kako će se klima mijenjati u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:32