OTKRIVENO ŠTO RADI

Putin ne zaboravlja staru prijateljicu, evo kako je nagradio bivšu šeficu austrijske diplomacije: Pobjegla je u Rusiju

U srpnju 2022. Kneissl je novinaru The Washington Posta rekla da je napustila Austriju zbog prijetnji

Vladimir Putin i Karin Kneissl 

 Alexei Druzhinin/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/Zuma Press/Profimedia

Vladimir Putin ne zaboravlja stare saveznike. Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je prošle godine napustila Austriju zbog navodnih prijetnji i optužbi za veze s Rusijom, sada je iznajmila kuću u selu Petrušovo u Rjazanskoj oblasti – u Rusiji, južno od Moskve.

Ona je medijsku pažnju privukla u kolovozu 2018., kada su brojni svjetski mediji su prenijeli snimke toga kako Putin i Kneissl razdragano plešu na vjenčanju u austrijskoj provinciji. Putin je na vjenčanje stigao s buketom cvijeća i u pratnji grupe kozaka koji su mladencima otpjevali tradicionalne kozačke pjesme, a onda su otišli na privatan razgovor u obližnjem vinogradu.

Karin Kneissl bila je na čelu austrijskog Ministarstva vanjskih poslova od 2017. do 2019. godine kao dužnosnica krajnje desne Slobodarske stranke Austrije, koja je 2016. sklopila sporazum o interakciji i suradnji s Putinovom Jedinstvenom Rusijom. Podrška koju je Slobodarska stranka davala Kremlju bila je neobična čak i u usporedbi s drugim rusofilskim desnim strankama. Na primjer, službeno su predložili da Zapad prizna Krim dijelom Rusije, zahtijevali ukidanje sankcija Rusiji, a njihova delegacija otputovala je u Čečeniju odakle se vratila puna pozitivnih dojmova o vladavini satrapa Ramzana Kadirova.

Niti Karin Kneissl nikada nije prikrivala svoju bliskost s ruskim režimom, a Kremlj je znao izdašno nagraditi njezinu vjernost. Godine 2020. Kneisl je postala članica upravnog odbora Rosnjefta, i na toj lukrativnoj poziciji se zadržala do svibnja 2022., kada je podnijela ostavku puna tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Bila je i redovna kolumnistica Russia Timesa, koji je na Zapadu zabranjen zbog plasiranja fake newsa koje je puštala ruska propagandna mašinerija. U srpnju 2022. Kneissl je novinaru The Washington Posta rekla da je napustila Austriju zbog prijetnji. Neko vrijeme nakon toga živjela je u Libanonu, a prije dva mjeseca u razgovoru za TASS najavila je da ozbiljno razmišlja o preseljenju u Rusiju.

Ovih dana razgovarala je s novinari lista koji su je susreli na lokalnom prazniku "Kruna ljeta". Bivša austrijska šefica diplomacije je ispričala kako su joj prijatelji pomogli unajmiti kuću u Petrušovu. "Platila sam za idućih mjesec dana, a onda ćemo vidjeti. Ne znam ništa o svojoj budućnosti, ništa", rekla je Kneissl. Prema njezinim riječima, u Petrushovu nastavlja pisati knjige, predavati, a pozvana je i da radi u centru GORKI na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu. To je očito već riješeno jer je na sveučilišnoj stranici kao voditeljica centra GORKI navedena upravo Karin Kneissl.

"Nije bilo lako doći ovdje, ali pokušavam pronaći svoj put, iako nije lako. Sviđa mi se ovdje, ovo selo je jako lijepo. Počela sam raditi, nastavila podučavati i učiti, pisati svoje knjige, učiti jezik. Morala sam ostaviti svoj stari život, krenuti ispočetka, a sa 60 godina nije lako", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00