RUSKI PREDSJEDNIK

Putin: ‘Ne trčimo pred rudo s mjerama, omikron je možda živo cjepivo!‘ Imunologinja: ‘Možda je u pravu, ali strpimo se‘

Putin kaže da neki stručnjaci omikron zovu živim cjepivom, drugi pak upozoravaju kako puštanje da se nekontrolirano širi nije razumno

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin je usporedio omikron varijantu koronavirusa sa 'živim cjepivom', umanjujući potencijalne rizike koje predstavlja varijanta koja je sada ubrzano širi svijetom.

Ruski predsjednik je u utorak sugerirao da bi se strah od omikrona, visoko mutiranog soja koronavirusa, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila 'zabrinjavajućom varijantom', mogao pokazati "preuranjenim", prenosi The Telegraph.

"Nemojmo trčati pred rudo", rekao je Putin. "Kažu da nije toliko opasan. Neki stručnjaci to čak nazivaju živim cjepivom".

Živa cjepiva sadrže oslabljeni oblik virusa koji uzrokuje određenu bolest kako bi izazvala imunološki odgovor koji će stvoriti zaštitna antitijela, pri čemu virus u cjepivu nije dovoljno jak da osoba oboli.

Cjepiva protiv zaušnjaka i rubeole te protiv žute groznice uključuju, na primjer, takav atenuirani, odnosno oslabljeni virus.

'Možda bi mogao biti u pravu'

Postoje neki raniji dokazi iz Južne Afrike koji sugeriraju da omikron može izazvati blaže oboljenje od prethodnih varijanti koronavirusa.

Studija na 166 pacijenata u bolnicama u okrugu Tshwane u pokrajini Gauteng - epicentru izbijanja omikrona - pokazuje da su pacijenti pretežno mlađe osobe za razliku od onih koji su hospitalizirani u prvom i drugom valu pandemije te je manja vjerojatnost da će ih trebati priključiti na kisik.

image

Cijepljenje protiv covida-19 u Rusiji

Valery Melnikov/AFP

No, Eleanor Riley, profesorica imunologije zaraznih bolesti na Sveučilištu u Edinburghu, izjavila je za Telegraph kako puštanje omikrona da se nekontrolirano širi ne bi bila razumna strategija, pogotovo ako se pokaže da ta varijanta virusa uspješno izbjegava cjepiva.

To je zabrinjavajuće jer se od 50 mutacija otkrivenih u omikronu, 32 nalaze u proteinu šiljka, koji trenutačna cjepiva ciljaju za jačanje imunološkog sustava tijela.

"On (Putin) bi mogao biti u pravu ako je oboljenje stvarno vrlo blago", rekla je Riley.

"Ali pustiti ga da se širi na neograničen način nije rizik koji bi bilo tko od nas trebao preuzeti s obzirom na informacije koje trenutačno imamo".

WHO: Goleme nepoznanice

Riley kaže da, ako razina zaštite koju nude cjepiva doživi udar zbog omikron varijante, onda će "stvari postati puno gore prije nego što postanu bolje" i "veće restrikcije će biti neizbježne".

Putinovi komentari dolaze nakon što je čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge upozorio da će zabrane putovanja imati slab učinak u borbi protiv omikrona jer se ta varijanta već raširila posvuda, dodajući da je već identificirana u 21 zemlji europske regije.

Diljem svijeta zabilježen je, pak, u više od 40 zemalja, uključujući dva slučaja u Rusiji.

"Kako će se kapacitet nadzora i genomsko sekvenciranje povećavati, sve više i više zemalja će sigurno izvještavati o slučajevima omikrona", rekao je Kluge na briefingu za novinare u utorak.

Također je naglasio da još uvijek postoje goleme nepoznanice o tome kako se nova varijanta ponaša.

"Još se ne vidi kako će i hoće li najnovija varijanta covida-19, omikron, biti visoko prenosiva i ozbiljnija", rekao je Kluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 20:40