STRATEŠKA GREŠKA

Putin na prvoj liniji počeo gubiti i visoke časnike: ‘Strategija razaranja gradova pokazala se promašajem, iz niza razloga‘

Analitičari objašnjavaju kako se u ruševinama mnogo teže dolazi do neprijatelja, pa je potrebno mnogo više vojnika

Razaranja u Harkivu

 Sergey Bobok/AFP

Nekoliko visokih ruskih vojnih časnika ubijeno je proteklih dana, a kao jedan od glavnih razloga navodi se što su pretjerali u pokušaju da se dokažu na terenu i zauzmu snažniju kontrolu nad operacijom u Ukrajini.

Kako javlja Daily Telegraph, najmanje trojica časnika poginula su na prvoj liniji bojišnice, Najviše rangirani je general bojnik Andrej Suhovecki, zapovjednik ruske Sedme zračne divizije i pomoćnik zapovjednika 41. mješovite brigade. Prema dostupnim podacima, on je ubijen hicem iz snajpera.

Izvor iz jedne od zapadnih zemalja rekao je kako može potvrditi da su neki od ruskih časnika pobijeni.

- Moja je pretpostavka da su ubijeni jer su se previše približili ukrajinskoj vojsci i prvoj liniji. Časnici osjećaju kao da moraju ići što dublje i zauzimati što je moguće više terena. To može upućivati i na određenu razinu frustriranosti zbog sporog napredovanja invazije. Časnici se pokušavaju dokazati na način da sebe često stavljaju u vrlo rizične situacije, kaže ovaj izvor.

Bivši čelnik britanske vojske, general Sir Nick Carter, kaže pak kako se ruska strategija razaranja ukrajinskih gradova pokazuje promašenom jer ruševine predstavljaju idealan zaklon za ukrajinske snage, koje mnogo bolje poznaju teren od neprijatelja. Stoga će Moskva, rekao je, trebati dvostruko više vojnika za takve, gradske borbe, nego što bi ih bilo potrebno za bitku na otvorenom.

Ironično, to podsjeća na scenarij iz Drugog svjetskog rata kada su se sovjetske snage uspjele braniti od Nijemaca u ruševinama Staljingrada.

Carter upozorava da bi takav "urbani" gerilski rat mogao biti prilično krvav u tjednima, ali i mjesecima koji dolaze.

- Pretpostavljam da će Rusi uništiti još gradova, a bojim se da bi Kijev mogao biti očigledna meta. No, vojna povijest pokazala je da je uništene gradove značajno teže zauzeti jer morate ulaziti duboko u njih kako biste izvukli neprijatelja iz ruševnih zgrada. Kada uništite grad teškom artiljerijom, to postaje dosta teško - dodao je, prenosi Telegraph.

Rusi bi, ističe, morali poslati vrlo velik broj vojnika kako bi se suočili s takvim načinom ratovanja koji podrazumijeva zauzimanje "ulicu po ulicu".

- To se može pretvoriti u vrlo veliko krvoproliće, a omjer napadača i branitelja značajno je veći, pa se u nekim urbanim sredinama može mjeriti i sa šest naprama jedan.

Analitičari smatraju kako, bet obzira na to koliko gradova zauzme, ruski predsjednik Vladimir Putin već gubi na strateškom i političkom polju.

- Kako god da se stvari odviju, postaje jasno da Putin ne može pobijediti. Nijedna ruska marionetska vlada neće nikada imati legitimitet upravljati Ukrajinom, a on si ne može priuštiti vječnu okupaciju Ukrajine - zaključuje Carter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:29