JOHNSON OTKRIO

‘Putin mi je rekao: ‘Borise, ako ispalim samo jedan projektil... Bit će gotovo za minutu‘

Bivši britanski premijer otkrio je detalje razgovora s ruskim predsjednikom

Boris Johnson

 Daniel Leal/Afp

Bivši britanski premijer Boris Johnson tvrdi kako mu je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom pozivu uoči početka ruske invazije na Ukrajinu prijetio da će ga ubiti projektilom, prenosi Sky News.

- Rekao mi je: ‘Ne želim te povrijediti, ali jednim projektilom to bi trajalo samo minutu... Zvučao je vrlo opušteno i distancirano, mislim da se poigravao mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore - rekao je Johnson o "izvanrednom razgovoru" koji se dogodio u veljači 2022., nakon što je bivši britanski premijer posjetio Kijev.

Johnson, koji je za trajanja svog mandata bio ključan podupiratelj administracije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, također tvrdi kako je tijekom posjeta Kijevu upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu bila katastrofalna i da će Rusiji, ako zbilja započne taj rat, Zapad nametnuti stroge sankcije.

image

Sergej Lavrov, Vladimir Putin i Boris Johnson

Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via AFP

- Rekao sam Putinu da će eskalacija sukoba samo dovesti do toga da zapadne države povećaju svoju potporu Ukrajini, što znači više NATO-a, a ne manje NATO-a na ruskim granicama - otkrio je Johnson u novoj BBC-jevoj emisiji "Two", koja se bavi odnosom Zapada i Putina u godinama prije rata.

Bivši britanski premijer ranije ovoga mjeseca posjetio je Ukrajinu.

- Bila je privilegija što me u svoju ratom razorenu zemlju pozvao predsjednik Volodimir Zelenski, s kojim sam imao blizak odnos tijekom svog mandata. Patnja naroda Ukrajine traje predugo. Jedini način da se završi ovaj rat jest taj da Ukrajina pobijedi - i to što je brže moguće. Ovo je trenutak da se udvostruči pomoć Ukrajini, trebamo im dati sve potrebne alate kako bi završili taj posao - izjavio je Johnson prilikom posjeta Borodjanki.

Njegov glasnogovornik dodao je kako bivši premijer u potpunosti podržava politiku britanske vlade prema Ukrajini, uključujući nedavnu odluku o slanju tenkova Challenger 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 10:49