NATO U PANICI

‘Putin je uvjeren da ovdje ima prednost nad Zapadom! Mi bi to teško branili. Oni su elita...‘

"Raspolažu sposobnostima koje im omogućuju špijunažu, vođenje rata, ili nanošenja različitih vidova štete onome koga označe za protivnika", objašnjava direktor RMSI-ja

Porinuće podmornice Generalissimo Suvorov u Severodvinsku

 Pavel Lvov/Sputnik/Profimedia/Pavel Lvov/sputnik/profimedia

Dok u Ukrajini bjesni rat, i na kopnu i u zraku, raste zabrinutost zbog ruske prijetnje koja je daleko manje vidljiva - a mogla bi biti daleko opasnija za Zapad, piše Newsweek.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Moskva je proizvela niz podmornica koje imaju sposobnost doseći najkritičnije ciljeve u SAD-u i kontinentalnoj Europi. Članice NATO-a sve više i učestalije oglašavaju uzbunu zbog aktivnosti podmorničke flote Vladimira Putina.

Ruska mornarica zapovijeda jednom od najraznovrsnijih podmorničkih flota na svijetu. Neke su sposobne nositi balističke projektile s nuklearnim bojevim glavama, što Moskva smatra ključnim u politici strateškog odvraćanja.

Stručnjaci se slažu da bi se, u slučaju općeg rata, ruska flota koristila kao jedan od ključnih alata u državnom aparatu koje bi upravljalo eskalacijom. Rusi na poboljšanju svoje podmorničke flote predano rade od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Putin je u prosincu najavio da će Rusija u narednim godinama pojačati pritisak na proizvodnju nuklearnih podmornica "što bi osiguralo sigurnost Rusije u narednim desetljećima".

Prošlog je tjedna Aleksej Rahmanov, čelnik Ujedinjene brodograđevne korporacije sa sjedištem u Sankt Peterurgu, izjavio da će se ruskoj mornarici do kraja godine pridodati i dvije nove podmornice na nuklearni pogon.

Među članicama NATO-a raste strah da bi Putin mogao upotrijebiti flotu za gađanje podvodnih kabela i kritične infrastrukture koja je vitalna za globalne komunikacijske sustave.

image

Ruske podmornice u vojnoj vježbi "Vostok-2022"

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prema Institutu za ruske pomorske studije (institut uspostavljen pri američkom Mornaričkom ratnom koledžu), Moskva svoju gospodarsku budućnost, nacionalnu sigurnost i sposobnost utjecaja na druge nacije direktno povezuje sa svojom snagom na moru.

Michael Peterson, direktor RMSI-ja, rekao je za Newsweek da potencijalni napadani na podvodnu kritičnu infrastrukturu diljem svijeta predstavljaju "legitimnu i ozbiljnu prijetnju".

"Rusija je najmanje jedno desetljeće razvijala značajne ratne ratne sposobnosti ispod površine mora. Većina tog razvoja odvija se u takozvanom GUGI-ju, to jest Glavnoj upravi za istraživanje dubokog mora", kaže Peterson.

Peterson nadalje navodi da istoimena organizacija podnosi izvještaje ruskom ministarstvu obrane i obilato koristi osoblje ruske mornarice koje onda raspoređuje na svojim brodovima i podmornicama.

"Oni koji se pri tim misijama izvuku iz ruske mornarice su apsolutna elita, najbolji mornari koje Moskva ima", kaže direktor RMSI-ja.

Organizacija GUGI raspoloaže nizom sredstava, uključujući podmornicu Belgorod koja je sposobna lansirati torpedo na nuklearni pogon.

image

Ruska nuklearna podmornica za specijalne operacije Belgorod

Sergey Yakovlev/Alamy/Alamy/Profimedia/Sergey Yakovlev/Alamy/Alamy/Profimedia

"Druge su podmornice u arsenalu GUGI-ja sposobne postaviti prisluđne uređaje ili eksploziv na, primjerice, dubokomorske kabele. Ako postoje načini za pristup informacija na takvoj infrastrukturi, sposobni su to učiniti. Ako žele, mogu zasuti senzorima oceansko dno", navodi Peterson.

"Raspolažu različitim sposobnostima koje im omogućuju špijunažu, vođenje rata, upravljanje eskalacijom ili nanošenja različitih vidova štete onome koga označe za protivnika. Možete zamisliti što bi se dogodilo kada bi Rusi presjekli transatlantske internetske kabele - to bi imalo goleme financijske implikacije, a također bi duboko ograničilo i komunikaciju između SAD-a i Europe. Ovakve se stvari ne mogu isključiti", dodaje Peterson.

Prošle je godine admiral Tony Radakin, čelnik britanskih oružanih snaga, rekao za londonski The Times da su podmorski kabeli koji prenose internetske podatke "pravi svjetski informacijski sustav" i da bi se, ako ih Rusija pokuša oštetiti, takav čin mogao smatrati kao "čin rata."

"To je jedno od onih područja u kojima Rusi misle da imaju prednost nad Zapadom", kaže Peterson. Podmorski kabeli, posebice podvodni optički kabeli, kritični su dijelovi fiksne infrastrukture koje je iznimno teško obraniti, objašnjava.

image

Vladimir Putin na paradi ruske mornarice

Valya Egorshin/Nurphoto Via Afp

"Budući da Rusi imaju sposobnost vođenja naprednog dubokomorskog ratovanja, pričamo o asimetričnoj prednosti u odnosu na Zapad. Rusi uvijek nastoje iskoristiti asimetrije. Ako imate dio fiksne infrastrukture koje je jako teško obraniti, a Rusi imaju sposobnost i načine da je napadnu, onda će to i učiniti. Zato bi ta infrastruktura bila od iznimne važnosti u eventualnom sukobu između Rusije i NATO-a. Preko iste Rusija bi mogla nametnuti troškove bez presedana, na asimetričan način. A to bi NATO-u bilo vrlo teško obraniti...", priznaje Peterson.

Putin je više puta optužio NATO da izravno sudjeluje u ratu u Ukrajini. S tim se prijetnjama obnavljaju strahovi da bi NATO mogao biti uvučen u sukob. Prema Petersonu, rat Rusije i NATO-a, vjerojatno bi bio većinski kopneni rat.

"Međutim", kaže, "ruska strategija ostavlja mnogo prostora za sukobe u zračnim i pomorskim domenama, i mislim da se tu Moskva nada nametnutni najveću cijenu rata protiv bilo kojeg potencijalnog protivnika," zaključuje Peterson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:26