TIRANIN U ISKUŠENJU

‘Putin je tri puta zvao televiziju nakon masakra u Moskvi! Znamo što je izgubio...‘

Prvi instinkt ruskog predsjednika? Nestati s vidika...

Vladimir Putin

 Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia/Sergei Fadeichev/tass/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin u prvom obraćanju javnosti nakon pokolja blizu Moskve osudio je "krvavi i barbarski teroristički čin" zločinaca koji su usmrtili najmanje 133 osoba.

"Poput nacista, koji su nekada vršili masakre na okupiranim područjima, planirali su prirediti demonstrativno pogubljenje, krvavi čin zastrašivanja", kazao je Putin.

Međutim, nijednom riječju nije spomenuo Islamsku državu, koja je preuzela odgovornost za napad, što ukazuje na to da Kremlj pokušava za napad okriviti Ukrajinu i povećati mobilizaciju među Rusima, dok istražuje je li došlo do propusta u njegovom sigurnosnom sustavu.

Ruski predsjednik je u prošlosti afirmirao svoju vlast nudeći Rusima viši životni standard u zamjenu za političku poniznost i demonstrirajući kako je on njihov čvrsti branitelj. Međutim, njegova nesposobnost da spriječi nedavni napad stavlja na kocku njegovu ulogu ultimativnog zaštitnika zemlje.

image

Islamska država ISIS ISIL Daesh

Handout/Alamy/Alamy/Profimedia/Handout/alamy/alamy/profimedia

"Ovo su loše vijesti za Putina. Budući da je Rusija zaglibila u krvavi rat u Ukrajini i da njezino gospodarstvo osjeća pritisak, on se više ne može legitimirati nudeći Rusima bolji životni standard u zamjenu za političku neaktivnost. Možda će biti u iskušenju pokrenuti akciju slamanja skupina ljudi iz Srednje Azije u Rusiji. Ali, rusko gospodarstvo pati od manjka radne snage i potrebni su mu milijuni radnika iz regije koji rade mnoge poslove koje Rusi ne žele ili za plaće koje Rusi ne žele prihvatiti", analizira za britanski Times profesor Mark Galeotti, autor nekoliko knjiga o ruskom predsjedniku.

Galeotti također smatra da će Putin nužno morati javno ispitati propuste svojih sigurnosnih službi, ali možda neće htjeti tražiti žrtveno janje unutar tog vitalnog elementa njegove baze moći. Niti jedan sigurnosni aparat ne može u potpunosti spriječiti terorizam, ali FSB i druge ruske sigurnosne agencije nedvojbeno su bile ometene, fokusirajući se prema Ukrajini, i možda nisu mogle u potpunosti iskoristiti prednosti učinkovitih obavještajnih podataka, ističe britanski istraživač.

Kao i obično, suočen s posebno teškim dilemama, Putin je isprva nestao s vidika. Prema izvješćima stranih medija, ruskim TV kanalima je tri puta naloženo da pripreme njegovo obraćanje naciji, ali on je razmišljao do sredine dana, dok se konačno nije pojavio i iznio neutemeljenu tvrdnju da su teroristi planirali pobjeći iz zemlje preko granice s Ukrajinom.

Budući da nije uspio spriječiti napad, Kremlj će vjerojatno tražiti način kako ga iskoristiti u vlastite svrhe, u prvom redu optužujući Ukrajinu. Prema pisanju Meduze, državni mediji i oni bliski Kremlju dobili su upute da se usredotoče na "tragove ukrajinske upletenosti u napad". Kritičari Kremlja pak tvrde da je teroristički napad u blizini Moskve bila "operacija pod lažnom zastavom", koju su organizirale ruske vlasti kako bi opravdale eskalaciju rata u Ukrajini, nova novačenja i ekonomska ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 12:51