USPOSTAVA RAVNOTEŽE

Putin je rat doveo u Rusiju, karte se opet miješaju: Kijev ima oružje koje želi od početka!

Kyiv Post je napisao da je Ukrajina za uništavanja S-400 možda upotrijebila protubrodsku krstareću raketu R-360 Neptun

Napadi dronovima u Pskovu i Moskvi

 /Afp/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je izvješća o tome da je njegova zemlja razvila vlastito oružje dugog dometa.

- Uspješna uporaba našeg dalekometnog oružja: pogođena je meta udaljena 700 kilometara, rekao je Zelenski tijekom konferencijskog poziva s kijevskim dužnosnicima, prenosi novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Ukrajinski saveznici u NATO savezu odigrali su ključnu ulogu u opremanju ukrajinske vojske tijekom rata protiv ruskih snaga, no uglavnom nisu bili voljni osigurati oružje dugog dometa.

Analitičari su nagađali da bi oklijevanje da se Kijevu dostavi takvo oružje moglo proizlaziti iz straha od eskalacije sukoba, ako bi na teritoriju Rusije došlo do korištenja takvog oružja koje isporučuje zapad. Ruski su dužnosnici ranije upozorili da će Moskva nakon toga smatrati da je granica prijeđena, piše Newsweek.

Ranije ove godine Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo prva zemlja koja je Ukrajini isporučila rakete duljeg dometa, Storm Shadow. U srpnju je Francuska najavila da će Kijevu poslati desetke SCALP projektila, francuske verzija Storm Shadowsa, s dometom od oko 200 kilometara.

U međuvremenu su ukrajinski dužnosnici izvršili pritisak na SAD da pošalju vojni taktički raketni sustav (ATACMS), koji ima domet od 300 kilometara. Bidenova administracija je poručila da razmatra slanje tih sustava u Kijev, no taj potez još nisu odobrili.

- Oružje NATO-a je bolje, ali ga imamo manje. A ako ga ima manje, onda bi trebala postojati ravnoteža s dugim dometom. To nam nedostaje, poručio je Zelenski u srpnju.

Danas nije precizirao koja je meta pogođena na udaljenosti od 700 kilometara, no zračna luka u ruskoj regiji Pskov pogođena jučer, udaljena je oko 700 kilometara od ukrajinske granice.

Zelenski također nije precizirao koja je vrsta dalekometnog oružja korištena, no smatra se da su u napadu na Pskov korištene bespilotne letjelice. Međutim, moguće je da je on mislio na rakete dugog dometa domaće proizvodnje, poput onih koje su navodno korištene tijekom napada na ruske ciljeve na Krimu prošlog tjedna.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu rekao je lokalnim medijima da je nova raketa ukrajinske proizvodnje uništila ruski lanser S-400 tijekom napada na Krim.

Kyiv Post je u srijedu napisao da je Ukrajina za uništavanja S-400 možda upotrijebila protubrodsku krstareću raketu R-360 Neptun, koja je modificirana kako bi imala veći domet, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:47