NIJE SLUČAJNO

Putin je danas dvaput izrekao zabranjenu riječ! A onda ispod radara kimnuo Pekingu...

Govor ruskog predsjednika na Crvenom trgu prošao je u znaku dva značajna noviteta

Vojna parada u Moskvi, Vladimir Putin

 /Profimedia

Malo je bizarno, po mom sudu, organizirati paradu radi demonstracije vojne sile kad istodobno ta ista vojska nije u stanju mjesecima osvojiti jedan grad, Bahmut. Kad pada izvoz oružja ne samo zbog toga što je potrebno na ratištu nego i zato što su kupci nezadovoljni efikasnosti tog oružja, što je očito u agresiji na Ukrajinu.

Suncem okupana Moskva svjedočila je u utorak ipak redovitoj paradi kojom se obilježava sudjelovanje Crvene armije u savezničkoj pobjedi nad nacizmom. Ruska je vojska ranije ujutro ispalila i projektile na Kijev, i to vjerojatno u sklopu proslave.

Nasreću, nije bilo žrtava.

Došli su u Moskvu i gosti, red je pobrojati ih, čelnici Uzbekistana, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana. Nezaobilazni, Aleksandar Lukašenko iz Bjelarusa/Bjelorusije.

image
Pelagia Tikhonova/Afp

Srce ruskog predsjednika Vladimira Putina zasigurno je razdragala poruka Kim Jong Una, čelnika Demokratske Narodne Republike Koreje. "Pobjeda je tradicija svojstvena Rusiji, a slava ratne pobjede sjat će dugo u povijesti i biti vječna zajedno s Rusijom", piše u pismu iz Pyongyanga, prenosi njihova agencija KCNA.

Kremlj na mrežnoj stranici prenosi da je Crvenim trgom prošlo 8000 vojnika, od toga 530 iz "specijalne vojne operacije", oni koji sudjeluju u agresiji na Ukrajinu. Uz mehanizaciju i nova čuda ruske vojne tehnike koja se ukopala u ukrajinskim rovovima.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Očekivani je vrhunac bio govor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Neće ostati obrascem kako govoriti u takvim prigodama, vjerojatno je bio zamišljen da krene od obljetničkog, komemorativnog prema borbenom. Govor koji završava usklicima "Za Rusiju! Za naše hrabre oružane snage! Za pobjedu! Ura!" i nije najbolje što retorika može dati jer djeluje kao da predsjednik uvjerava prvo sam sebe, a onda i okupljene da je to istina. Što i nije najbolja moguća poruka.

Nakon minute šutnje posvećene poginulima u Drugom svjetskom ratu Putin poduzima osjetljiv korak izjednačavajući prvu skupinu sa snagama koje sudjeluju u agresiji na Ukrajinu.

image
Gavriil Grigorov/Afp

"Bitke koje odlučuju o sudbini naše domovine uvijek su postale otadžbinske, nacionalne i svete", kaže Putin da bi nakon još jedne rečenice izgovorio: "Ponosni smo na sudionike specijalne vojne operacije, na sve koji se bore na prvim crtama, koji osiguravaju frontu pod vatrom, spašavaju ranjene."

Specijalna vojna operacija je sveta zato što čuva suverenost Rusije koja ništa nije kriva.

"Pretjerana ambicija, arogancija i stanje u kojem je sve dopušteno neizbježno dovode do tragedija. To je razlog katastrofe koju ukrajinski narod trenutno proživljava", tako jednostavno Putin tumači "specijalnu vojnu operaciju". Kao da su zrakoplovi iz Kijeva "arogantno" poletjeli put Rusije 24. veljače 2022.

Stvarna je krivica, ponavlja to Putin neprestano, na zapadnim globalističkim elitama koje i dalje "govore o svojoj isključivosti, svađaju ljude i raskoljuju društva, izazivaju krvave sukobe i prevrate, siju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, ruše obiteljske, tradicionalne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom". Sublimacija zla.

Govor donosi novost, Putin je dva puta upotrijebio riječ rat (война) koja se ne smije koristiti kad je riječ o operaciji u Ukrajini. "Protiv naše domovine ponovo je pokrenut pravi rat, ali mi smo odbili međunarodni terorizam, zaštitit ćemo i stanovnike Donbasa i osigurati svoju sigurnost", kaže. Ne bi trebalo previše pozornosti pokloniti činjenici da ruski predsjednik spominje samo "stanovnike Donbasa" pa izvlačiti zaključak da se odriče Hersona i Zaporižja. Nije spomenuo ni Krim, a to je najvažniji cilj. Dovođenje riječi "rat" u kontekst Ukrajine važan je obrat (drugi se put riječ koristi u kontekstu Drugog svjetskog rata).

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Lijepo je i u Hrvatskoj znati da, kako priča Putin: "Za nas, za Rusiju, nema neprijateljskih, protivničkih naroda ni na Zapadu ni na Istoku."

Bilo bi dobro da onda službeno odustanu od politike neprijateljskih naroda.

Putin se korektno obraća saveznicima Drugog svjetskog rata apostrofirajući SAD i Veliku Britaniju i "druge države".

"Sjećamo se i poštujemo podvig kineskih vojnika u borbi protiv japanskog militarizma", kako upozoravaju analitičari, rečenica je koju Putin izgovara prvi put. Slučajno nije, kineski je predsjednik Xi Jinping nedavno bio u Moskvi kojoj je podrška Beijinga temelj bez kojeg bi sustav bio u pogibelji. Jednako je tako podilaženje Xiju spominjanje Japana koji mijenja obrambenu strategiju kako bi se zaštitio od nasrtljive NR Kine. Putin se može hvastati, ali mora napraviti što mu Xi kaže.

image
Dmitry Astakhov/Afp

Dobra je to vijest jer sugerira da neće ispaliti nuklearni projektil.

"Nažalost, mislim da trenutno nisu mogući mirovni pregovori", rekao je António Guterres, glavni tajnik UN-a, govoreći o ruskoj agresiji u razgovoru za El País.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, Dan Europe provela je u Kijevu navodeći da je njezin boravak "simboličan, ali i znak ključne i vrlo praktične stvarnosti: EU surađuje s Ukrajinom po mnogim pitanjima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:15