MISTERIOZNA SMRT

PUTIN IZNENADA OSTAO BEZ VAŽNOG SURADNIKA Umro moćni šef vojnih špijuna, iskusni sovjetski operativac koji je djelovao i na Balkanu

 Wikipedia

Direktor ruske vojne obavještajne službe Igor Sergun iznenada je preminuo, o čemu je u ponedjeljak kratko izvjestio Kremlj na svojim web-stranicama. Pritom se u priopćenju ne navodi uzrok smrti 58-godišnjeg šefa GRU-a, jedne od najvažnijih obavještajnih službi Rusije na inozemnom terenu. Naime, upravo je GRU bio metom kritike, jer su tu obavještajnu službu zapadni i ukrajinski dužnosnici optuživali da je igrala ključnu ulogu u ratu u Ukrajini.

Sergun je lani dospio na listu ruskih dužnosnika koji su bili sankcionirani u SAD-u i Europskoj uniji zbog sudjelovanja u ruskoj aneksiji Krima i poticanju pobune u istočnoj Ukrajini.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u izjavi je priopćio kako je general pukovnik Igor Dmitrijevič Sergun umro iznenada u nedjelju, bez navođenja drugih detalja.

Preminuli šef vojnih špijuna, prema dostupnoj biografiji, priključio se sovjetskoj vojsci 1973. godine, od 1984. godine je među vojnim obavještajcima, dok direktor tajnovitog GRU-a i zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske postaje 2011. godine. Godine 1998. bio je imenovan za vojnog atašea u Albaniji, a 1999. sudjelovao je u akciji ruske vojske na Kosovu, koja je u lipnju te godine pretekla NATO i zauzela zračnu luku u Prištini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci prijateljima i obitelji pokojnog Serguna pohvalio ga je za posvećenost domovini, napomenuvši da je bio "pravi vojni časnik, iskusan i kompetentan zapovjednik, osoba velike hrabrosti i pravi patriot".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:45