POKLON SAVEZNIKA

Putin ‘iz rukava‘ izvukao novo oružje: ‘Rade‘ u paru, nevjerojatno su precizni, izazivaju više eksplozija

Prema prvim izvještajima, dronovi kamikaze su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila
 Juan Barreto/Afp

Rusija je u ukrajinskom ratu počela koristiti iranske dronove samoubojice i, prema prvim analizama, nanosi popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci, javlja Wall Street Journal.

Ukrajinski vojni dužnosnik za WSj je rekao da bespilotne letjelice Shahed-136 UAVs funkcioniraju u paru - dok jedna cilja radar, druga gađa svoju metu. Prema prvim izvještajima, dronovi su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila.

Amerikanci su još u lipnju upozorili da Rusi namjeravaju nabaviti od Irana bespilotne letjelice s kojima bi kompenzirali slabu učinkovitost zračnih snaga. Dronovi kamikaze mogu nositi bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

- Umjesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom. Toliko su precizni da gađaju haubicu u predjelu cijevi gdje je bio uskladišten barut što izaziva i sekundarne eksplozije - rekao je ukrajinski pukovnik Rodion Kulagin dodavši da se nada da će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom će zauzdati iranske dronove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 21:07