TAJNA SKROVIŠTA

Putin i njegovi zapovjednici ratom operiraju iz atomskih bunkera daleko od Moskve? ‘Pogledajte letove...‘

Dok se predsjednik Rusije, navodno, skriva u bunkeru u Surgutu, ministar obrane Šojgu na tajnoj je lokaciji u Ufi, na Uralu

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

 Alexey Nikolsky/AFP

Pojavili su se novi 'dokazi' o tome da Vladimir Putin i njegovi najviši zapovjednici ratom u Ukrajini upravljaju iz tajnih atomskih bunkera, piše Daily Mail.

Kretanja zrakoplova koje koriste najviši dužnosnici Kremlja, pokazuju da se Putin možda nalazi nedaleko Surguta u zapadnom Sibiru.

Putinov ministar obrane, Sergej Šojgu - koji je misteriozno odsutan već nekoliko tjedana što je pokrenulo govorkanja o njegovom zdravlju - također je, vjeruje se, u bunkeru blizu Ufe na Uralu, oko 1150 km istočno od Moskve, prema tvrdnjama istraživačkog novinara Christa Grozeva.

Ovu teoriju potvrđuje i trodnevni posjet Šojguove kćeri, Ksenije Šojgu (31) Ufi nakon 22. ožujka, dok se nagađalo da njezin otac ima srčanih problema.

Ksenija je također nedavno onemogućila javni pristup svojem Instagram računu na kojem je prije nekog vremena objavila sliku sa svojom bebom.

Korištenje bunkera - ukoliko bude potvrđeno - prilično je alarmantan znak jer sugerira da se Putin možda doista sprema upotrijebiti nuklearno oružje, što je potez koji bi vrlo sigurno doveo do odmazde.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu nadgledaju vojnu vježbu 2018.

Alexey Nikolsky/AFP

Grozev, koji ima veze s britanskim istraživačkim medijem Bellingcat, kaže: 'Posve sam siguran da je Šojgu u bunkeru. Prateći kretanja njegovog aviona, uočili smo učestala putovanja u Ufu. Znajući da u toj regiji postoje štićeni bunkeri, jasno je zašto boravi upravo na tom mjestu.'

U intervjuu za ukrajinski 24-kanal, kazao je: 'Ovo je potvrđena verzija. Vjerujem u to i mislim da se radi o čisto analitičkom zaključku. Može biti samo jedan zaključak. Ako vojna strategija Kremlja uključuje nuklearni napad - a uključuje - kao što je sâm glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, prije par dana rekao na CNN-u, onda ne može postojati niti jedna druga verzija.'

'Ako postoji odluka o potencijalnom nuklearnom udaru, ne mogu kasnije sakriti vojno vodstvo. Oni se moraju sakriti unaprijed. Apsolutno sam siguran da je u bunkeru, a po praćenju aviona kojim obično leti, vidimo vrlo česte, gotovo svakodnevne, letove za Ufi. Ako znamo da tamo ima bunkera, to nas vodi do očitog zaključka', kaže Grozev.

Dodaje i kako vjeruje da je Putin u bunkeru na nekoj drugoj lokaciji.

'Vrlo vjerojatno je negdje drugdje jer vidimo i druge letove koji se izvode u većoj tajnosti od onih za Ufu. To su državni avioni koji isključuju svoje transpondere kad se približavaju Surgutu', kaže Grozev.

Surgut je ruska prijestolnica nafte i nalazi se oko 3000 km sjeveroistočno od Moskve.

'Čini se da je posljednja faza leta prilično tajanstvena. Ondje se vjerojatno nalaze elitni bunkeri za visoke članove vlade.'

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu u Sibiru 2017.

Alexey Nikolsky/AFP

I ranije su se pojavljivale tvrdnje da je Putin sklonio svoju blisku rodbinu u bunker u planinama Altai, oko 1700 km jugoistočno od Surguta i oko 3800 km istočno od Moskve.

Grozev također vjeruje i da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije, Valeri Gasimov, operira iz bunkera.

Slučajno ili ne, i Šojguova kći Ksenia Šojgu, bila je u Ufi između 22. i 25. ožujka.

Ona je predsjednica Ruske triatlonske federacije, te promovira humanitarnu organizaciju Liga junaka.

Posjetila je vojni park Patriot koji se gradi nedaleko Ufe.

Prema jednoj teoriji, Putin je iskoristio slobodno vrijeme tijekom pandemije u studenom i prosincu 2020. kad je posjetio Sarov i Tobolsk - nekoliko stotina km udaljene od Surguta - kako bi pregledao bunkere.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu u Sibiru 2018.

Alexey Nikolsky/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:06