SASTANAK LIDERA

Putin Erdoganu poručio da se cijepi ruskim Sputnjikom V, Turčin mu uzvratio: ‘Već sam primio Pfizer‘

Dvojica čelnika su se sastala u Sočiju, na obali Crnog mora, u rezidenciji ruskog predsjednika
Erdogan i Putin na marginama sastanka
 Mustafa Kamaci/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin preporučio je u srijedu turskom kolegi da uzme rusko cjepivo Sputnjik V kada se bude cijepio drugom dozom protiv covida-19, a Recep Tayyip Erdogan mu je odgovorio da je već primio Pfizer.

Dvojica čelnika su se sastala u Sočiju, na obali Crnog mora, u rezidenciji ruskog predsjednika.

Putin, koji je upravo izašao iz dvotjedne izolacije nakon širenja zaraze u njegovu okružju, rekao je da se nije zarazio pošto je čitav dan bio u društvu sa zaraženim savjetnikom.

"Imam visoku razinu antitijela. Hvala Bogu, imam sreće", rekao je Putin (68) u razgovoru s Erdoganom ispred rezidencije, vidi se na snimkama koje je objavio ured ruskog predsjednika.

"Idući put kad se budete trebali ponovo cijepiti, učinite to na vrijeme Sputnjikom", dodao je Putin. Turski predsjednik (67) odgovorio je da je primio drugu dozu Pfizerova cjepiva.

"Onda drugi put", uzvratio je ruski čelnik.

Istog dana Rusija, najteže stradala europska zemlja u pandemiji, prijavila je drugi uzastopni rekord, 857 umrlih u jednome danu.

Zemlja se od lipnja bori s epidemijskim valom povezanim s delta inačicom virusa koja je zaraznija.

Cijepljenje u Rusiji sporo napreduje zbog nepovjerenja ljudi, premda postoje četiri domaća cjepiva, među kojima Sputnjik V. Podatci objavljeni na mrežnoj stranici Gogov pokazuju da je do danas potpuno cijepljeno tek 28,8 posto ruskog stanovništva.

Da bi spasile gospodarstvo, vlasti ne žele uvoditi mjeru ograničavanja kretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:59