A ZIMA NIJE NI POČELA

Putin bi u Europi mogao ‘užicati‘ ono što ne može u Ukrajini: Pa pogledajte što Nijemci misle o sankcijama!‘

Duboko je zabrinjavajuće što mnoge europske zemlje dovode u pitanje svoje antirusko stajalište

Vladimir Putin

 Evgenia Novozhenina/Afp

Može li Vladimir Putin na izborima po Europi i Americi osvojiti ono što ne može u Ukrajini? Ostane li Zapad nepokolebljiv u svojoj potpori Ukrajini, Putin će teško ugušiti njenu neovisnost i pod teškim će pritiskom braniti teritorij koji je zauzeo od 24. veljače. Ako se Zapad pokoleba, sve oklade padaju u vodu.

Nije ništa novo da mađarski premijer Viktor Orbán osuđuje američke isporuke oružja Ukrajini i da inzistira na američko-ruskim pregovorima o prekidu vatre preko glave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Europske energetske sankcije protiv Rusije pokazale su se katastrofičnim", nedavno je poručio Orban koji nadu za mir vidi u liku i djelu Donalda Trumpa.

No duboko je zabrinjavajuće što mnoge europske zemlje dovode u pitanje svoje antirusko stajalište. Pad vlade Marija Draghija u Italiji smijenio je jednog od najtvrđih proukrajinskih čelnika. Umjesto njega na vlast je došla Giorgia Meloni, čija je koalicija duboko podijeljena po ovom pitanju. Iako je Meloni inzistirala na tome da će njezina vlada nastaviti podupirati Ukrajince, pitanje je što će reći Berlusconi, njen koalicijski partner. Berlusconi se nedavno hvalio svojim prijateljstvom s Putinom, a nekoliko tjedana prije talijanskih izbora se i Matteo Salvini, još jedan koalicijski partner, zalagao za prestanak sankcija Rusiji.

U Francuskoj je Emmanuel Macron izgubio parlamentarnu većinu nekoliko tjedana nakon reizbora, a Nacionalna fronta Marine Le Pen čini najveći agregat oporbenjaka. Le Pen smatra da Ukrajina nema nikakve šanse dobiti rat protiv Rusije i da bi Zapad trebao gurnuti Zelenskog u poziciju pregovora s Putinom.

Iako Le Pen ne može natjerati Macrona da promijeni kurs, pritisak bi se mogao pojačati. Energetska kriza čini svoje, a sve ankete pokazuju radikalan pad podrške programu sankcija. Slično je i u Njemačkoj.

Desetljećima se njemački prosperitet oslanjao na dva stupa: jeftine energente iz Rusije i izvoz u Kinu. Prvog više nema, a promjena politike Bruxellesa prema Pekingu, kao i usporavanje kineskog rasta, u pitanje dovodi i drugi. Potpora njemačke javnosti sankcijama protiv Rusije pala je s 80 posto u ožujku na 66 posto danas. A zima nije ni počela.

U SAD-u, dvostranački konsenzus u korist pomoći Ukrajini erodira. Prema Pew Research Centeru, 32% republikanaca kaže da SAD previše podupire rat, što je porast u odnosu na 9% u ožujku. Kevin McCarthy, vjerojatno novi šef Kongresa, ako republikanci dobiju većinu na narednim izborima, poručio je da Grand Ole Party neće biti voljan ispisati bjanko ček Ukrajincima.

Joe Biden je od veljače mobilizirao i upravljao jedinstvenom zapadnom frontom protiv ruske agresije. U nadolazećim mjesecima bit će pred izazovom da održi ovu frontu – kod kuće i u inozemstvu – a u međuvremenu budućnost rata protiv autokracije visit će o koncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09