BRITANSKI MINISTAR

‘Putin bi sljedećih dana mogao objaviti Treći svjetski rat, mislim da znam i točan datum‘

Ben Wallace tvrdi da bi mogao iskoristiti Prvi maj za najavu rata svjetskim ‘nacistima‘

Vladimir Putin, Ben Wallace

 Afp

Vladimir Putin bi sljedećih dana mogao objaviti novi svjetski rat, upozorio je britanski ministar obrane, prenosi Mirror.

Ben Wallace je rekao da bi ruski čelnik mogao započeti "masovnu" mobilizaciju i iskoristiti Prvi maj za najavu rata svjetskim "nacistima".

Putin je 24. veljače pokrenuo invaziju na svog susjeda, rekavši da je to "specijalna operacija za oslobađanje Ukrajine od nacista".

Od tada su ukrajinski gradovi pogođeni granatiranjem u borbi za koju je britanska ministrica vlade Liz Truss rekla da bi mogla potrajati i deset godina.

Zapadu, koji Ukrajini šalje novac i naoružanje, Rusija od početka prijeti svojim nuklearnim arsenalom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je opasnost od nuklearnog rata ozbiljna.

Sad je i Wallace izjavio da bi Putin, koji nije uspio ostvariti većinu svojih ciljeva u ratu s Ukrajinom, mogao objaviti rat "svjetskim nacistima". Smatra da bi ruski autokrat zgodnom prigodom za to priopćenje mogao smatrati Međunarodni praznik rada.

image

Ben Wallace

Mateusz Wlodarczyk/afp

- Ne bih se iznenadio...Moguće da će prvog svibnja izjaviti da je sada u ratu sa svjetskim nacistima i da masovno mobilizira ruski narod - rekao je Wallace.

Dodao je da Putin, budući da nije imao uspjeha u svojim dosadašnjim ciljevima, možda "želi konsolidirati ono što ima".

Oko 8.000 vojnika Britanske vojske sudjelovat će u vježbama diljem istočne Europe u borbi protiv ruske agresije u jednom od najvećih raspoređivanja od Hladnog rata. Deseci tenkova ovog će ljeta biti raspoređeni u zemljama na potezu od Finske do Sjeverne Makedonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:45