PENTAGON TVRDI

‘Putin bi mogao zaprijetiti nuklearnim oružjem jer napredovanje u Ukrajini ne ide po planu‘

Nova sumorna procjena stiže uoči razgovora između predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Vladimir Putin i nuklearna raketa

 AFP

Za očekivati je da će Vladimir Putin Zapadu zaprijetiti korištenjem nuklearnog oružja ako se nastavi ovako jak ukrajinski otpor ruskoj invaziji koji iscrpljuje ljudstvo i opremu, stoji u novoj procjeni Pentagonove Obrambene obavještajne agencije, piše Bloomberg.

'Dugotrajna okupacija dijelova ukrajinskog teritorija prijeti iscrpljivanjem ruskog vojnog ljudstva i smanjenjem njihovog moderniziranog arsenala oružja, a posljedične ekonomske sankcije Rusiju će vjerojatno baciti u dugotrajnu ekonomsku depresiju i diplomatsku izolaciju', kazao je general-pukovnik Scott Berrier, ravnatelj Obavještajne agencije za obranu, u novom, 67 stranica dugom, popisu svjetskih prijetnji.

Nadalje, kombinacija ukrajinskog prkosa i ekonomskih sankcija ugrozit će 'sposobnost Rusije da proizvede moderno oružje s preciznim navođenjem', rekao je Berrier u četvrtak pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma.

'Kako rat i njegove posljedice polako slabe rusku konvencionalnu snagu, Rusija će se vjerojatno sve više oslanjati na svoje nuklearno sredstvo odvraćanja da pošalje signal Zapadu i projicira snagu svojoj unutarnjoj i vanjskoj publici', kazao je Berrier.

Pentagonova sumorna procjena stiže uoči razgovora između predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Dok američki dužnosnici pokušavaju shvatiti stav Kine o ratu, Biden će tražiti Xijevu pomoć kako bi pojačao pritisak na Moskvu da se rat okonča.

Putin je već najavio da je stavio ruski nuklearni arsenal u stanje više pripravnosti. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom na izvješće Obrambene obavještajne agencije.

Za razliku od izvješća o globalnim prijetnjama koje je više obavještajnih agencija objavilo prošlog tjedna na temelju informacija koje su imale prije ruske invazije, novo izvješće uključuje i sve informacije pristigle do ovog utorka.

Visoki dužnosnik Pentagona u četvrtak je rekao novinarima da je invazija uglavnom zaustavljena pa se Rusija sada oslanja na više od 1000 raketnih udara dugog dometa na Ukrajinu.

'Američki napori da se potkopaju ruski ciljevi u Ukrajini, u kombinaciji s njezinom percepcijom da su Sjedinjene Države nacija u padu, mogli bi potaknuti Rusiju na agresivnije akcije ne samo u Ukrajini, već i šire', rekao je Berrier.

Ključna motivacija za invaziju, rekao je, želja je Rusije 'da obnovi sferu utjecaja nad Ukrajinom i drugim državama bivšeg Sovjetskog Saveza'.

Dodao je da 'unatoč otporu Ukrajine, koji je veći od očekivanog, i relativno visokim gubicima u početnim fazama sukoba, čini se da Moskva namjerava vršiti pritisak svojim smrtonosnijim kapacitetima sve dok ukrajinska vlada ne bude spremna pristati na uvjete povoljne za Moskvu.'

Putinova naredba

Berrier je rekao da se Putinova naredba iz veljače, kojom se ruske nuklearne snage stavljaju u borbenu pripravnost, odnosi na 'pojačane pripreme osmišljene kako bi se osigurao brzi prijelaz u stanje više pripravnosti ako situacija to bude zahtijevala'.

Osim što se tim potezom nastoji zastrašiti protivnike, to odražava 'stavove ruske doktrine o upotrebi taktičkog, nestrateškog nuklearnog oružja da bi se protivnik primorao na pregovore koji mogu rezultirati prekidom sukoba pod uvjetima povoljnima za Rusija, ili odvratiti uključenje drugih sudionika u rat u trenutku kada ruski ofenzivni napredak konvencionalnim snagama izgleda kao da bi mogao biti zaustavljen, ili se sukob oduži.'

Što se tiče konvencionalnih snaga, Berrier je rekao da dosadašnji neuspjesi Rusije u Ukrajini dovode u pitanje Putinovo hvaljenje sposobnošću njegove vojske da porazi neprijatelje 'borcima pete generacije, najsuvremenijim raketnim sustavima zračne i obalne obrane, novim brodovima i podmornicama, naprednim tenkovima, moderniziranim topništvom, te poboljšanim vojnim zapovjedništvom, kontrolom i logistikom.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:48