BERNARD MADOFF

Prvi zatvorski intervju najvećeg svjetskog prevaranta: Svi su znali da je ulaganje riskantno

Madoff želi pojasniti zašto se okrenuo ilegalnom poslu iako mu je legalni išao dovoljno dobro

ZAGREB - “Želite li na svoj trošak primiti telefonski poziv Bernarda Madoffa”, čuo se metalni snimljeni glas, a primatelj poruke bio je kao gromom ošinut. “Da, svakako”, odgovorio je Steven Fishman, novinar magazina New York. Madoff se, čim je uspostavljena veza, ispričao što zove na njegov trošak jer na svom zatvorskom računu nema dovoljno novca da plati dulji telefonski razgovor. I tako je počelo.

150 godina zatvora

Naime, Fishman je već dulje vrijeme nastojao razotkriti nepoznate detalje u priči o najvećem svjetskom varalici, Bernardu Madoffu, koji je pravomoćno osuđen na 150 godina zatvora zbog prevare u kojoj su njegovi ulagači izgubili, koliko je do sada poznato, 65 milijardi dolara.

Pomogao mu je zatvorenik Robert Rosso koji je Madoffu dao njegovo pismo. Nedugo potom zazvonio je telefon. Najveći svjetski varalica odlučio je otvoriti svoju dušu i ispričati svoju stranu priče. Nakon kraha očeva biznisa Bernard Madoff odlazi na Wall Street bez ikakvih veza, bez novca koji bi mladom čovjeku olakšali karijeru. No, unatoč tome “mali Židov iz Brooklyna”, kako je sam sebe imenovao, uspijeva napraviti značajnu karijeru.

Mrvice sa stola

Sa 500 dolara uštede i u prostoru koji mu je iznajmio otac njegove supruge Ruth 1960. godine počinje svoj posao na tržištu novca. “Uzimao sam poslove koje veliki nisu htjeli jer su značili previše problema i premalo profita”, tumači svoj uspjeh. Kasnije je širio svoj posao, a jedan od ljudi koji je pratio njegov uspjeh rekao je kako je bio “nevjerojatni trgovac”. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća već je zarađivao više od 100 milijuna dolara godišnje i postao jedna od vedeta američkog financijskog tržišta.

Ključan trenutak za njegov ulazak u ilegalne vode bio je pad burze 1987. godine. Veliki igrači su se iznenada udaljili od Madoffa i on se našao u ozbiljnim problemima - “izdali su me”, rekao je Fishmanu. I tada je počeo pokretati svoju “financijsku piramidu”: naime, recesija početkom 90-ih godina uspavala je financijsko tržište pa je odjednom bilo previše novca koji se nije imalo kamo investirati.

Velike kamate

I tada je Madoff počeo uzimati novac i za njega plaćati izuzetno velike kamate - iako ga zapravo nikamo nije investirao. Svi su se polakomili za takvim uvjetima i Madoff je ostao zaprepašten: na njegova su vrata zakucali najveći na svjetskom tržištu i na stol mu istresali doslovce milijarde dolara samo da bi ostvarili zaradu koju je on nudio (15 - 20 posto). To se ubrzo pročulo, počelo ga se smatrati “financijskim genijem” iako je zapravo vodio jednu običnu piramidu koja može opstati tako dugo dok je priljev novca dovoljno visok da se prijašnjim ulagačima isplaćuju visoke kamate.

Dvojbe ulagača

“Da se razumijemo, svi su ulagači imali dvojbe, ali ja sam svima njima rekao da mogu ići i na sigurnija ulaganja. A pohvale su naprosto hranile moj ego”, tumači Madoff. Ističe također da je taj dio posla vodio sam i da nitko osim njega o tom biznisu nije znao ništa. “Većina mojih žrtava nisu siromašni i gubitkom ovog novca neće ostati na cesti. A dobar dio će im biti vraćen, gotovo sigurno 50 centi po uplaćenom dolaru. A mnoge od njih sam učinio bogatima”, zaključuje priču Bernie Madoff.

Kako se razbio mit o idealnoj obitelji

Financijska kriza već je tri mjeseca razarala svjetska tržišta kad su 10. prosinca 2008. Mark i Andrew Madoff ušli u ured svog strica Petera i pitali ga što je s tatom. Peter, brat koji je kao i oba sina radio u Madoffovoj tvrtki, otišao je Bernieju koji mu je rekao da bi trebao ulagačima isplatiti 7 milijardi dolara, a da je uspio sakupiti samo 700 milijuna. Piramida se srušila, novca više nema.

Njih dvojica odlaze kod Bernarda, gdje on sve to kaže ženi Ruth i sinovima. Mark i Andrew napuštaju stan i na aveniji Lexington donose jasnu odluku - moramo prijaviti oca. Tako počinje raspad obitelji o kojoj će Madoff stalno govoriti kao o “idealnoj” do tog trenutka.

Mark i Andrew nakon toga odbijaju bilo kakav kontakt s ocem - oba se nalaze pod istragom. No, Mark naprosto nije mogao izdržati snažan pritisak javnosti, pada u depresiju te se objesi. Tada leđa mužu počinje okretati i supruga Ruth. Madoff nije došao na sprovod svog sina.

- To bi bio medijski cirkus - rekao je i dodao da je plakao dva tjedna i da plače svaki dan. Andrew, mlađi ali čvršći, uspio je prebroditi krizu i danas vodi svoj biznis. On je prebolio limfom i nakon toga je htio napustiti očevu tvrtku, ali ga on nije pustio. Andrew pak navodi da najviše uživa raditi u udruzi Crni kišobran koja priprema obitelji za nesreće. - Pomažem ljudima - rekao je s ponosom prijatelju. I ne kani oprostiti ocu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:16