SASTANAK U RIMU

Prvi susret Antonyja Blinkena s novim izraelskim šefom diplomacije Yairom Lapidom

Njihov razgovor prije svega bi se trebao odnositi na povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum dogovoren 2015.
Antony Blinken
 Andrew Harnik

Američki državni tajnik Antony Blinken treba se u nedjelju u Rimu susresti s izraelskim kolegom Yairom Lapidom, što će biti prvi izravni kontakt između američke vlade i nove koalicije na vlasti u Izraelu.

Lapid, koji bi po koalicijskom dogovoru trebao u drugom dijelu mandata biti premijer, dolazi u Rim kako bi razgovarao s Blinkenom koji je također u talijanskoj prijestolnici u okviru europske turneje.

Njihov razgovor prije svega bi se trebao odnositi na povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum dogovoren 2015. iz kojeg je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju tri godine kasnije.

Izrael se protivi tom sporazumu koji je natjerao Teheran da smanji nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija, ali je u međuvremenu nakon povlačenja SAD-a odstupio od nekih obećanja.

Novi predsjednik Joe Biden odlučio je pregovarati o povratku svoje zemlje u sporazum.

Izrael smatra Iran velikom prijetnjom, ali daje prioritet svojem savezništvu s Washingtonom i pokušava ostati diskretan oko razlika po pitanju iranskog nuklearnog sporazuma, a nova vlada želi poboljšati odnose s glavnim povijesnim saveznikom.

Lapid se polovicom lipnja angažirao da se popravi dijalog s američkim demokratima i europskim zemljama, rekavši da su za vrijeme bivšeg premijera Benjamina Netanyahua ti odnosi bili i "opasni" i "neprijateljski".

Biden i Blinken žele također očuvati krhki prekid vatre koji je stupio na snagu 21. svibnja između Izraela i islamističkog pokreta Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007.

Do tog je prekida vatre došlo nakon 11 dana sukoba, najgorih od 2014., u kojima je poginulo 260 ljudi na palestinskoj strani i trinaest na izraelskoj, po lokalnim izvorima.

Yaïr Lapid postao je šef izraelske diplomacije 13. lipnja, u vladi koju vodi Naftali Bennett kao premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:27