NOVI PARLAMENT

Prvi rezultati izbora u Rusiji: Putin može biti miran, u Dumu ušle samo četiri prorežimske stranke

Putin i njegov tim u potpunosti opet kontroliraju Dumu, koja će mu biti od ruke kada nakon isteka četvrtog mandata, 2024., odluči hoće li se ponovno natjecati
 Olga Maltseva/AFP

Završili su, maratonski, trodnevni izbori za ruski parlament Dumu, kako se i očekivalo, bez ikakvih iznenađenja i neočekivanih rezultata.

Uz slabu izlaznost, koja jedva dostiže 45 posto, u Dumu su ušle, kao i do sada, četiri prorežimske stranke, a najviše je zastupnika, prema prvim izlaznim anketama, osvojila vladajuća, putinovska, Ujedinjena Rusija s više od 45 posto glasova. Vjerojatno će to biti i znatno više, kada se zbroje i glasovi "jednomandatnog" većinskog glasanja.

Druga je, prema očekivanjima, KPRF s preko 20 posto glasova, ali takvom rezultatu su se i nadali, pogotovo i zbog tzv. pametnog glasovanja koje je preporučila nesistemska oporba kojoj nije omogućeno da se kandidira na izborima.

image
Olga Maltseva/AFP

Smisao je da se glas da onom kandidatu koji bi mogao pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije, pa su izgleda komunisti tu najviše profitirali. Treća po snazi, kao i do sada, stranka je Liberalnih demokrata ultranacionalističkog vođe Vladimira Žirinovskog s preko 8 posto glasova, a druga prokremaljska stranka Pravedna Rusija dobila je oko 8 posto glasova.

Čeka se hoće li u Dumu proći novoformirana stranka "Novi ljudi" koju mnogi smatraju tek ekspoziturom Kremlja.

Dakle, Vladimir Putin i njegov tim mogu biti mirni jer u potpunosti ponovno kontroliraju Dumu, koja će mu biti od ruke kada nakon isteka četvrtog predsjedničkog mandata, 2024. godine, odluči hoće li se ponovno natjecati.

Naime, prema nedavnim izmjenama ustava, ponovno ima mogućnost da se kandidira i po peti put, a potom i šesti.

image
Alexander Nemenov/AFP

U svakome slučaju, u Rusiji ništa novo i Putin može biti miran. Oporbu, pogotovo onu antirežimsku, potpuno je devastirao i uništio, a s ovom koja je ušla u Dumu i tako neće imati problema.

Ruski izbori prošli su u znaku stalnih natezanja oko mnoštva nepravilnosti i zbunjujućih informacija o izlaznosti. Neovisna udruga Golos, koja prati trodnevni izborni proces, a inače je u Rusiji proglašena stranom agenturom, objavila je kako su uočene tisuće prigovora o nepravilnostima i lažiranjima na biračkim mjestima.

Njih je DIP zdušno odbacio, ali je zato poništio oko sedam tisuća glasačkih listića tijekom samog glasovanja.

Mediji su objavljivali samo izlaznost na birališta, a nisu "zbrajali" online glasove, pa mnogi neovisni izvori u Rusiji tvrde kako bi to mogao biti veliki prostor manipulacija s glasovanjem. Konačni rezultati će se znati već sutra ujutro.

image
Vladimir Putin
Sergei Savostyanov/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 15:57