ŽARKO LJUBIČASTA ZA IZNAD 50 STUPNJEVA

PRVI PUT U POVIJESTI Zbog ekstremnih vrućina u Australiji meteorolozi uveli novu boju!

U Australiji u ponedjeljak najavljuju rekordna 52 stupnja, a premijerka Gillard klimatske promjene pripisuje globalnom zatopljenju

Globalno zatopljenje još jednom redefinira pojam ekstremnih vremenskih uvjeta. Naime, Australska meteorološka agencija objavila je da će idućeg ponedjeljka temperatura iznositi rekordna 52 Celzijeva stupnja, zbog čega su meteorolozi na temperaturnu ljestvicu morali uvesti novu boju - žarko ljubičastu!

- Dosadašnji temperaturni rekord u Australiji iznosio je 50,7 °C, zabilježen u južnom dijelu zemlje u siječnju 1960. - ističe Guardianov stručnjak za ekološke teme Damian Carrington.

No, najtopliji dan u povijesti Australije zabilježen je u ponedjeljak, s prosječnom temperaturom od 40,3 Celzijeva stupnja, što je najviše u posljednjih 40 godina.

- Ono što ovaj događaj čini posebnim je njegova rasprostranjenost i intenzitet. Ruše se rekordi u svim država i teritorijima Australije - kazao je meteorolog Aaron Coutts-Smith.

Zbog nesnosnih vrućina diljem Novog Južnog Walesa i Tasmanije bjesne požari.

- Iako se jedan izolirani slučaj ne može pripisati klimatskim pojavama, jer vrijeme ne funkcionira na takav način, znamo da ćemo s vremenom svjedočiti sve ekstremnijim klimatskim promjenama, a one su rezultat globalnog zatopljenja - upozorila je australska premijerka Julia Gillard.

Kako ističe Damian Carrington, premijerka Gillard je s pravom oprezna što se tiče pripisivanja individualnih događaja globalnom zatopljenju, ali napominje da je s druge strane jednako tako jasno da će meteorolozi diljem svijeta morati dodati nove boje na temperaturne ljestvice zbog nadolazećih temperaturnih valova i ostalih ekstremnih vremenskih prilika.

Pritom se poziva na slučajeve ekstremnih toplinskih udara u Europi 2003. godine, kad je živote izgubilo 40 tisuća ljudi, te na slučaj iz 2010. u Rusiji, kad je umrlo 50 tisuća ljudi, a štete na usjevima iznosile su vrtoglavih 15 milijardi dolara.

U Europi bilježimo najviše temperature u posljednjih 500 godina, a to, kako tvrdi Carrington, nije slučajnost, te ističe da će ekstremni toplinski udari postati sve učestaliji.

Prema mišljenju znanstvenika, ekstremni toplinski udari poput ovih postat će 5 do 10 puta vjerojatniji u narednih 40 godina, s barem jednim udarom u desetljeću.

Istraživanje skupine uglednih znanstvenika, članova UN-ove međunarodne agencije za klimatske promjene, pokazalo je, sa sigurnošću od 90 posto, da će toplinski valovi biti sve dulji u trajanju, ali i intenzitetu. Osim toplinski udara, isto predviđaju i za ostale vremenske pojave, poput visokih plima, uragana, tajfuna, odrona tla i suša. Napominju da će se suše intenzivirati u Europi, Sjevernoj i Srednoj Americi, te Južnoj Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:41