ZNAKOVITO UPOZORENJE

PRVI PREDSJEDNIK UKRAJINE 'Dobro poznajem Putina, ovo bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata'

 AFP

KIJEV - Prvi predsjednik neovisne Ukrajine Leonid Kravčuk strahuje da bi njegova zemlja mogla postati poprištem početka novog globalnog sukoba odvaži li se Putin poslati svoje trupe preko istočne ukrajinske granice. U intervjuu za Glas Amerike Kravčuk izražava nadu da će međunarodna zajednica Rusiju pritisnuti dovoljno snažno da odustane od eventualne buduće 'agresije', ali istovremeno upozorava da predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu samo Ukrajina neće biti dovoljna.

'On neće stati na Ukrajini i to bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata', rekao je Kravčuk.

BARACK OBAMA NAJAVIO NOVI ODNOS SNAGA ‘Putine, G8 je za nas pokopan i igrat ćemo po novim pravilima’

Iako službena Moskva čitavo vrijeme govori da nema baš nikakvu namjeru vojno intervenirati na istoku Ukrajine, gdje većinom živi rusofono stanovništvo, uz istočnu ukrajinsku granicu već se neko vrijeme gomilaju trupe za koje zapovjednik NATO-a za Europu general Philip Breedlove kaže da ih je dovoljno ne samo da osvoje tu regiju, nego da pregaze Ukrajinu i dođu do Pridnjestarske oblasti u Moldaviji.

Kravčuk, nekadašnji komunistički dužnosnik u sovjetsko doba, Ukrajinom je vladao od 1991. do 1994. godine i upravo je u njegovo vrijeme Ukrajina Rusiji predala 1.800 nuklearnih bojevih glava koje je naslijedila od SSSR-a.

Mnogi se danas pitaju bi li se Putin usudio ne samo zveckati oružjem uz istočnu Ukrajinu, nego i anektirati Krim, da je taj nuklearni arsenal ostao pod kontrolom Kijeva. Sam Kravčuk smatra da nuklearnog oružja na ovome svijetu uopće ne bi smjelo biti i zato je, kaže, i potpisao sporazum o nuklearnom razoružanju svoje zemlje s tadašnjim predsjednicima Rusije i SAD-a Borisom Jeljcinom i Billom Clintonom. Nakon toga potpisan je i Memorandum iz Budimpešte kojim su Rusija i Zapad Ukrajini zajamčile suverenost na teritoriju koji uključuje i Krim.

Prvi ukrajinski predsjednik Zapad poziva da protiv Moskve uvede strože sankcije jer je njezina vojna prijetnja prevelika. U suprotnom bi se, upozorava, moglo dogoditi da Rusija prevrši mjeru, što bi imalo jako opasne posljedice ne samo za Ukrajinu, nego i za cijeli svijet.

Za Vladimira Putina Kravčuk nema lijepih riječi. Upoznao ga je još prije raspada SSSR-a i ogorčeno ga se prisjeća kao potrčka mnogo moćnijih ljudi od sebe. Ističe da je doslovce upio sve najgore od KGB-a i kaže da bi svatko na umu trebao imati da je on odrastao u toj špijunskoj organizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:45