DVOTJEDNA MISIJA

Prvi potpuno privatni tim astronauta vratio se s ISS-a: ‘Ovo je prekretnica u komercijalnim svemirskim letovima‘

Četveročlana posada iskočila je padobranom iz kapsule SpaceX nakon 16-satnog spuštanja iz orbite
 Handout/AFP

Prvi potpuno privatni tim astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) sletio je u ponedjeljak u Atlantski ocean kod obale Floride, čime su dovršili dvotjednu znanstvenu misiju koju se smatra prekretnicom u komercijalnim svemirskim letovima.

Četveročlana posada iskočila je padobranom iz kapsule SpaceX nakon 16-satnog spuštanja iz orbite.

Posadu je predvodio umirovljeni NASA-in astronaut, danas potpredsjednik teksaške kompanije Axiom Space koja je pokrenula misiju na ISS.

Slijetanje, koje je emitirano uživo, izvorno je bilo planirano za srijedu navečer, ali je povratak odgođen zbog loših vremenskih uvjeta.

Dva seta padobrana puštena u posljednjoj fazi spuštanja kapsule usporila su njezin pad na oko 24 km na sat prije slijetanja uz obalu Jacksonvillea.

Axiom, SpaceX i NASA ovu su prigodu reklamirali kao prekretnicu u ekspanziji privatno financiranog svemirskog biznisa, odnosno "ekonomije niske Zemljine orbite" (LEO ekonomija).

Posadu misije okupio je, opremio i osposobio u potpunosti o privatnom trošku Axiom, pet godina stara tvrtka sa sjedištem u Houstonu, na čijem je čelu NASA-in bivši voditelj programa za ISS Michael Suffredini.

Tvrtka ima ugovor s NASA-om za izgradnju dodatka svemirskoj postaji.

SpaceX, koji je osnovao Elon Musk, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla, isporučio je raketu Falcon 9 i kapsulu Crew Dragon u kojoj je bio Axiomov tim.

NASA je opremila mjesto lansiranja u svom Svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi i preuzela je odgovornost za posadu Axioma, dok su bili na svemirskoj stanici.

Multinacionalni tim Axioma predvodio je umirovljeni NASA-in astronaut Michael Lopez-Alegria (63).

On je rođen u Španjolskoj, a potpredsjednik je tvrtke za poslovni razvoj. Njegov zamjenik bio je poduzetnik i akrobatski avijatičar iz Ohija Larry Connor (72).

S njima su još bili investitor, filantrop i bivši izraelski pilot borbenih zrakoplova Eytan Stibbe (64) te kanadski poduzetnik i filantrop Mark Pathy (52).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:28