POVLAČENJE PRIJEDLOGA

Prvi poraz nove britanske premijerke: Liz Truss odustala od porezne reforme nakon potresa na tržištu

Britanska vlada odustala od prijedloga nove porezne politike nakon sve većeg protivljenja u Konzervativnoj stranci

Liz Truss i Kwasi Kwarteng (lijevo)

 AFP

Vlada britanske premijerke Liz Truss odustala je od plana da ukine najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto nakon burne reakcije međunarodnih tržišta i rastućeg protivljenja konzervativaca zbog te politike.

Odluka je donesena drugog dana konferencije Konzervativne stranke u Birminghamu, kojom je dominiralo neslaganje konzervativnih zastupnika oko smanjenja poreza za najbogatije i ideje o povećanju zaduživanja za financiranje smanjenja poreza, prenosi The Guardian.

Ministar financija Kwasi Kwarteng je prije 10 dana najavio ukidanje najviše porezne stope, graničnog poreza koji se primjenjuje na prihode od 150.000 funti (170.000 eura) i više, kao dio mini proračuna, koji također uključuje smanjenja poreza na dobit, nacionalnog osiguranja i osnovne stope poreza na dohodak.

Time je izazvao uzbunu u Cityju, poslovnom centru Londona, a kritizirao ga je i Međunarodni monetarni fond (MMF). Nakon naglog porasta troškova državnog duga, Banka Engleske izvršila je hitnu intervenciju od 65 milijardi funti (blizu 74 milijarde eura) kako bi uspostavila red.

Lobiranje na konferenciji torijevaca

Na konferenciji konzervativaca su se bivši ministri Michael Gove i Grant Shapps obrušili na plan smanjenja najviše stope poreza na dohodak, uz nagađanja da bi se širi program smanjenja poreza mogao djelomično financirati rezanjem naknada.

Gove je lobirao na stranačkoj konferenciji u Birminghamu kako bi iznio svoje mišljenje o planu koji je nazvao "nekonzervativnim", nagovještavajući da bi mogao glasati protiv te mjere u Donjem domu britanskog parlamenta.

Shapps, bivši ministar prometa, u kolumni u The Timesu je naveo da "ovo nije vrijeme za velika darivanja onima koji ih najmanje trebaju" jer "kad je bol prisutna, bol se mora dijeliti".

"Ovo naglo ukidanje više stope, pojačano nedostatkom komunikacije koji premijerka daje na znanje, neforsirana je pogreška koja šteti gospodarskom kredibilitetu vlade", rekao je on.

Damian Green, bivši zamjenik premijera, upozorio je da će torijevci (Konzervativna stranka) izgubiti iduće izbore ako "na kraju sebe predstavimo kao stranku bogatih".

Truss nije krenula u rezove u javnoj potrošnji kako bi postigla knjigovodstvenu ravnotežu, niti u rezanje beneficija s obzirom na to da se onima koji zarađuju više od 150.000 funti smanjuju porezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:22